TENESI

Amerikancu zbog krađe u trgovini teške 40 dolara prijeti 12 godina zatvora

Index.hr

18.5.2018

Muškarcu u Sjedinjenim Američkim Državama prijeti 12 godina zatvora zbog krađe u iznosu od 40 dolara. Kurtis Lason (Curtis Lawson) došao je 26. decembra 2016. u prodavnicu "Walmarta" u saveznoj državi Tenesi. Imao je račun u vrijednosti od 39,57 dolara od prethodne kupnje tog mjeseca. Što je učinio?

U korpu je potrpao iste proizvode koje je kupio prije - deterdžent za pranje posuđa, pastu za zube i ženske traperice. Vratio ih je pokazavši račun i natrag dobio tih 39,57 dolara. U prijevodu, pokušao je prevariti trgovinu pri povratu robe pretvarajući se da vraća proizvode koje zapravo nije ni kupio, piše ''The Guardian''.

Ušavši u trgovinu praznih ruku, Lason je bio sumnjiv nadzorniku koji je sve posmatrao na nadzornim kamerama. Naravno, ulovio ga je u krađi i prijavio. Lason je sve priznao.

Odmah je uhapšen i strpan u zatvor uz kauciju od 2.500 dolara, a zbog krađe mu prijeti čak 12 godina zatvora. Lason je već otprije poznat policiji zbog saobraćajnih prekršaja, konzumiranja opijata i krađa.

U Tenesiju, kao i u mnogim saveznim državama, krađa ispod 1.000 dolara karakterizira se kao prekršaj, no posljednjih godina okružno tužilaštvo progoni provalnike poput Lasona pod statutom definiranim kao "protivpravan i svjestan ulazak u zgradu bez pristanka vlasnika i uz počinjenje krađe". 

Zanimljivo, Lason je prije četiri godine uhapšen zbog krađe grudnjaka iz druge "Walmartove" trgovine i već mu je tada zabranjen pristup svim poslovnicama "Walmerta", što znači da nakon toga uopće nije smio kročiti u nijednu njihovu trgovinu.

Lason još uvijek čeka saslušanje i presudu. Predstavnik ureda okružnog tužilaštva u Knoksu naglasio je kako Lason uopće nije smio ući u "Walmart" te je istaknuo kako se suočava s maksimalnom kaznom zatvora od čak 12 godina zatvora.

U međuvremenu, kaucija mu je povećana na 5.000 dolara. Lasonovi advokati uputili su žalbu koja im je odbijena.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.