SREBRENIK

Detalji ubistva: Zajko presreo Zinetu, pucao u nju pa je zaklao

( O. Mujkić). Kuća ubijene u Donjem Potpeću: Zajko je mjesecima proganjao

O. MUJKIĆ

19.5.2018


Na lokalnom putu u Donjem Potpeću kod Srebrenika jučer je oko 9 sati ubijena 49-godišnja Zineta Vranjkovina, a za ovo stravično ubistvo sumnjiči se 71-godišnji Zajko Numanović iz Brezja kod Srebrenika.

Kako ističe Admir Arnautović, portparol Tužilaštva Tuzlanskog kantona, na osnovu pronađenih čahura i informacija prikupljenih na mjestu zločina, Numanović je u žrtvu ispalio najmanje tri metka, a koristio je i nož, kojim joj je nanio povrede u predjelu vrata.

Napad sleđa

Prema informacijama sa mjesta događaja, Zajko je presreo Zinetu na loklanom putu u blizini njene kuće, napao je sleđa i oborio u kanal pored puta. Nesretna Zineta borila se nadljudskim naporima za život i pokušavala se otrgnuti iz ruku napadača, ali u tome, nažalost, nije uspjela. Dozivala je i pomoć, ali se sve odigralo veoma brzo tako da nesretnoj ženi nije bilo spasa.

Ubica je pobjegao i sklonio se u jednu njivu na obližnjem brdu, gdje je, navodno, prijetio da će izvršiti samoubistvo, ali su ga policajci Ministarstva unutrašnjih poslova Tuzlanskog kantona ubrzo pronašli i uhapsili.

Kobnog jutra, Zineta je krenula na pijacu u Gradačac, ali ju je samo 200 metara prije autobuskog stajališta presreo Numanović i hladnokrvno je ubio.

Ekipa “Dnevnog avaza” posjetila je kuću ubijene, koja se nalazi u blizini mjesta zločina. Članovi njene uže porodice ispričali su nam da je Numanović mjesecima progonio njihovu majku. Iako je, kako kažu, odbijala bilo kakvu ljubavnu vezu s njim, on ju je i dalje uporno pratio na svakom koraku, prijeteći da će je ubiti. Više puta su ga, kako kažu, prijavljivali policiji, ali ništa nije pomoglo.

Ogorčena porodica

Njena kćerka Safija i sinovi Elvir i Ermin, još u šoku, tvrde da se tragedija mogla izbjeći da su institucije sistema na vrijeme odradile svoj posao.

– Zajko je još u avgustu prošle godine u restoranu “Domovina” u Mihatovićima kod Tuzle fizički napao našu majku i pokušao je ubiti, ali se ona tada samo zahvaljujući spletu sretnih okolnosti uspjela spasiti. Iako je napad okarakteriziran kao pokušaj ubistva, Zajko je sve ovo vrijeme slobodno šetao, a ni vatreno oružje mu nije oduzeto. Da je na vrijeme procesuiran i osuđen za prethodno krivično djelo, naša majka danas bi bila živa - ističu ogorčeni sinovi i kćerka ubijene.

Osumnjičeni će danas, nakon što se provede kriminalističko istraživanje, biti predat Tužilaštvu Tuzlanskog kantona

Supruga šehida

Ubijena Zineta Vranjkovina porijeklom je iz Bratunca, a nakon pada Srebrenice, uspjela je sa troje djece izbjeći na slobodnu tuzlansku teritoriju. U genocidu u Srebrenici stradali su joj muž i skoro svi članovi bliže i daljnje rodbine. Bila je, kažu, veliki borac. Od skromne šehidske penzije i prihoda od prodaje vlastitih ručnih radova uspjela je u Donjem Potpeću izgraditi kuću, u kojoj je živjela sa dvojicom sinova, snahom i unucima.




Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.