SAD

Ubica iz Teksasa strastveno proučavao simbole: Bio je opsjednut pištoljima i odlučan ubijati i umrijeti

Dnevnik.hr

19.5.2018

Vlasti su objavile da je 17-godišnji Dimitrios Pagourtzis u petak obukao baloner, ušao na čas umjetnosti u svojoj srednjoj školi u Santa Feu u blizini Hjustona, pa upucao devetero svojih kolega i učitelja.

Ranije nije postojala naznaka da će Pagourtzis počiniti takav zločin, istaknuo je guverner Gerg Abot (Abbott). No, unosi na društvenim mrežama otkrivaju da je taj mladić bio opsjednut pištoljima i odlučan ubijati i umrijeti.

Objava na Facebooku 30. aprila prikazuje crnu majicu na kojoj su bijelim slovima ispisane riječi "Born to Kill" (Rođen da bi ubijao).

Abot je novinarima otkrio da zapisi u njegovim dnevnicima, koje je zaplijenila policija, pokazuju da "nije samo htio izvesti pucnjavu nego i počiniti samoubistvo nakon nje".

Ali guverner dodaje da tinejdžer ipak "nije imao hrabrosti oduzeti si život".

Rekao je da je Pagourtzis bio naoružan sačmaricom i revolverom kalibra .38 koje je uzeo od svog oca, vjerovatno bez njegovog znanja.

Fotografije s grčkog festivala povezanog s lokalnom grkokatoličkom crkvom u Galvestonu pokazuju kako Dimitrios, sin grčkog imigranta, pleše s ostalim kostimiranim izvođačima. Slike su arhivirane na Facebook stranici te institucije, a Dimitrios je imenovan u opisu fotografije.

Jedan njegov kolega je rekao da je napadač bio posebno opsjednut japanskim imperijalizmom i samurajskom kulturom, a da se zanimao i za mistične i vojne simbole poput njemačkog željeznog križa ili srpa i čekića koje je nosio na svojoj odjeći.

Druge kolege se prisjećaju da je često nosio baloner, sličan onome koji je nosio tokom napada kako bi sakrio oružje koje je unio u školu.

Jedan učenik je kazao kako je Pagourtzis bio povučen i "zapravo nikad nije razgovarao s drugim ljudima", no 16-godišnji Klejton Džordž (Clayton George), koji je igrao nogomet s napadačem, rekao je kako je s njim redovno razgovarao.

- Bio je jedan od najljubaznijih u nogometnoj ekipi. Uvijek je bilo lako razgovarati s njim - istaknuo je on.

No, otkrio je da su ga kolege iz momčadi ponekad zadirkivale u svlačionici.

Njegov napad je najnoviji u nizu smrtonosnih pucnjava u američkim školama. Posljednja je bila 14. februara kad je u srednjoj školi u Parklandu na Floridi ubijeno 17 učenika i profesora, što je ponovo pokrenulo dugogodišnju raspravu o posjedovanju vatrenog oružja i izazvalo proteste širom SAD.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.