TRAGEDIJA

Japanski planinar preminuo u osmom pokušaju da osvoji Mont Everest

Dnevnik.hr

22.5.2018

Japanski planinar preminuo je na Everestu u osmom pokušaju da osvoji tu planinu.

Nobukazu Kuriki (35) razbolio se dok se spuštao u ponedjeljak, a njegova ekipa izgubila je svaki kontakt s njime.

- Kuriki je prestao odgovarati preko radijske komunikacije i više nismo mogli vidjeti ni njegovu svjetiljku na kacigi kada smo ga tražili u mraku iz podnožja planine - napisali su u Facebook objavi u ponedjeljak.


- Ekipa se popela njegovom rutom i pronašla ga. Preminuo je zbog niske tjelesne temperature - napisali su.

Došao je na visinu od 7.400 metara.

Kuriki je zbog hladnoće 2012. godine izgubio skoro sve prste na rukama, također, na Everestu. Bio je u mogućnosti koristiti palac desne ruke, no nije mogao u potpunosti koristiti sjekiru za led, bitnu stavku sigurnosne opreme planinara.

Više od 10.000 planinara pokušalo je osvojiti Everest od 1922. godine, no prvi je uspio Edmund Hillary 1953. godine.


Najsmrtonosnija godina penjanja proglašena je 1996. godina kada je, osvajajući vrh Mont Everesta, poginulo čak 15 ljudi. Osmero ih je izgubilo život 11. maja na visini oko 8.000 metara prilikom silaska. Planinari iz SAD i Novog Zelanda naišli su na jaku snježnu oluju.

Dva tijela nikada nisu pronađena. Američki patolog Beck Weathers (69) preživio je kobni dan, no ostao je bez obje šake, dijelova nogu, nosa, obrva i komada vlasišta.

Osim što je najviša planina na svijetu, Mont Everest je, također, vječno počivalište za stotine planinara u osvajanju vrha. Pretpostavlja se da je do današnjeg dana tamo preminulo više od 260 planinara. Većina je ostavljena da umre, a najveći postotak nesreća, oko 80 posto, dogodio se prilikom spuštanja.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.