HRVATSKA

Hvarski svećenik Mario Zelanović uhapšen zbog pedofilije

Index.hr

23.5.2018

Splitska policija danas je obavijestila da su jučer dovršili kriminalističko istraživanje nad 72-godišnjim muškarcem, za kojeg je "utvrđeno postojanje sumnje da je ostvario obilježja krivičnog djela iz člana 155., a to su bludne radnje te člana 158. stavak 6., spolna zloupotreba djeteta mlađeg od 15 godina na štetu jedne maloljetne osobe".

Nakon dovršenog istraživanja, 72-godišnjak je, uz krivičnu prijavu, jučer tokom dana predat pritvorskom nadzorniku, saopćeno je iz policije.

Nagrada za životno djelo

Radi se o hvarskom svećeniku don Mariju Zelanoviću.

Zaređen je 27. juna 1971., a otada do danas je župnik u Dolu na Hvaru. Također, 19 godina je župnik i u Svirčima. Između ostalog, dobitnik je Nagrade Staroga grada za životno djelo.

Hvarska biskupija objavila je saopćenje za javnost u vezi s hapšenjem i započetim kriminalističkim istraživanjem jednog svećenika te biskupije, prenosi Informativna katolička agencija.

Saopćenje prenosimo u cijelosti:

Biskupski Ordinarijat u Hvaru primio je obavijest o hapšenju i započetom kriminalističkom istraživanju jednoga klerika Hvarske biskupije zbog osnovane sumnje u počinjenje krivičnih djela iz domene krivično pravne zaštite djece i maloljetnika. U skladu s propisima kanonskoga prava, dijecezanski biskup izrekao je kleriku sve mjere predviđene crkvenim zakonodavstvom u takvim slučajevima.

Hvarski biskup Petar Palić izražava duboko žaljenje i suosjećanje s osobom koja je doživjela zlostavljanje i njezinom porodicom. Ujedno biskup izražava beskompromisni stav u suočavanju s takvim zloporabama koje umnogome narušavaju povjerenje i svekolike odnose unutar crkvene zajednice - piše u saopćenju iz Hvarske biskupije.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.