DOBOJ

Zloupotrebom položaja omogućili dobivanje kredita od 37.800 KM

Nezavisne novine

1.6.2018

Policijska uprava u Doboju dostavila je Okružnom javnom tužilaštvu izvještaj protiv dvije osobe iz Doboja i jedne iz Dervente zbog sumnje da su zloupotrebom službenog položaja omogućile fizičkom licu iz Petrova da protupravno ostvari imovinsku korist od 37.800 KM.

Riječ je o Dobojlijama čiji su inicijali V. S. (56) i S. G. (52) te Ž. L. (45) s područja Dervente, saopćeno je iz dobojske Policijske uprave.

Iz policije navode da V. S. kao odgovorno lice dobojske poslovnice banke iz Bijeljine i S. G. kao kreditni službenik iste banke od oktobra 2008. godine do decembra 2010. godine nisu utvrdili kreditnu sposobnost i svojstvo žiranta.

Oni su pribavili te u kreditnu dokumentaciju uključili dokumente s neistinitim podacima o zaposlenju i primanjima kao bitnim podacima za dobivanje kredita te su na taj način fizičkom licu iz Petrova izdejstvovali odobrenje kredita, ističu iz policije.

Kao odgovorna osoba pravnog lica s područja općine Derventa, Ž. L. je krajem oktobra 2008. godine sačinio, potpisao i ovjerio fakturu pravne osobe s područja općine Derventa u namjeri da navedena faktura posluži kao dokaz za dobivanje kredita.

Na taj način prijavljene osobe su prekoračile granice ovlaštenja, čime je fizičko lice iz Petrova ostvarilo protupravnu imovinsku korist od 37.800 KM.


Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.