STRAVIČNO

Ivanku muž prokleo, a ona ga zaklala: Četiri godine se krila u Srbiji

Informer

8.6.2018

Bugarka Ivanka Georgijeva (49) izručena je jučer u Dimitrovgradu predstavnicima bugarske vlasti jer je u toj zemlji osuđena na osam godina zatvora zbog svirepog ubistva muža Georgija Georgijeva!

Ivanka je zaklala supruga 2010. u selu Orlandovci kod Sofije, ali je 2014. pobjegla u Srbiju, čim joj je izrečena pravosnažna presuda, i donedavno se krila u aleksinačkom selu Kraljevo!

Kako je potvrdila Ana Gajić-Ristić, portparol Višeg suda u Nišu, Georgijeva se od marta nalazila u ekstradicionom pritvoru.

- Viši sud je 10. aprila donio rješenje da su ispunjene zakonske pretpostavke za izručenje Ivanke Georgijeve prema molbi javnog tužilaštva Republike Bugarske. Prema pravosnažnosti rješenja, Ministarstvo pravde je 11. maja dozvolilo izručenje, pa je jučer obavljena primopredaja Ivanke Georgijeve između naših i bugarskih vlasti - saopćio je sudski portparol.

Ivanka je do hapšenja u martu pune četiri godine živjela u aleksinačkom selu Kraljevo, kod jednog svog sunarodnika, koji je u Srbiji, kao i ona, boravio ilegalno. Bavila se prodajom na buvljoj pijaci, a policija ju je slučajno otkrila prilikom rutinske kontrole. Protiv muškarca koji je živio s Ivankom podnijeta je prekršajna prijava zbog neprijavljenog boravka u Srbiji.

Georgijeva je, inače, ubila muža Georgija 24. februara 2010. u porodičnoj kući.

- Oni su se oko ponoći posvađali jer je Georgijev bio pijan, pa ga je Ivanka istjerala iz kuće. Muž, koji je imao debeo dosije zbog krađa i drugih prestupa, počeo je da psuje Ivanku, a onda ju je i prokleo da umre u najgorim mukama, što je nju najviše i pogodilo! Dok joj je Georgi bio okrenut leđima jer se obuvao, Ivanka je zgrabila nož sa stola i zarila mu ga je u vrat - naveli su bugarski istražni organi.

Ivanka je zatim pozvala Hitnu pomoć i kazala da je Georgi došao kući s nožem zabodenim u vrat. Pri tom iskazu ostala je i u policiji, ali je podvrgnuta detektoru laži, koji je pokazao da ne govori istinu.

Ona je 2. februara 2012. osuđena na deset godina zatvora, što je dvije godine kasnije potvrdio i apelacioni sud u Sofiji. Međutim, kasacioni sud joj je smanjio kaznu za dvije godine, sa obrazloženjem da je, uprkos svemu, ipak pokušala da pomogne mužu pozivanjem Hitne pomoći.

Ivanka se branila sa slobode, što je iskoristila da pobjegne iz zemlje čim je pravosnažno osuđena, pa je za njom raspisana potjernica.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.