TUŽILAŠTVO BIH

Nova-stara automafija: Veterani autokriminala po ko zna koji put na optuženičkim klupama

Srećko Mandić na suđenju u Sarajevu

B. CERIĆ

10.6.2018

Državno tužilaštvo podiglo je optužnicu protiv 27 okorjelih automafijaša takozvane sarajevske i sokolačke grupe te klana iz Istočnog Sarajeva, kojima se stavlja na teret da su ukrali najmanje 200 vozila, čija tržišna vrijednost dostiže više od milion KM.

Specijalni alat

U optužnici su se našla zvučna imena iz kriminalnog miljea, kao što su Miroslav Škobo, Danilo Cicović, Njegoš Purković, Njegoslav Milinković, Bojan Košarac, Miloš Todorović, Vladimir Stevanović, Miroslav Pajić, Sreto Pajić te Enis Mandal, koji su po ko zna koji put optuženi zbog organizirane krađe vozila. 

Svi su oni i ranije privođeni u operativnim akcijama “Kamen”, “Trebević” i “Kum” te su se, po ustaljenom receptu, nakon što bi sklopili sporazume o priznanju krivice, ubrzo našli na slobodi i nastavili sa starim poslom.

U optužnici je navedeno da su članovi grupe, prema tačno utvrđenim i podijeljenim ulogama i zadacima u strukturama takozvane automafije, uglavnom u noćnim satima, koristeći specijalni alat i pribor, naoružani i maskirani, koristeći radiostanice podešene na policijske frekvencije kako bi pratili kretanje policije, krali skupocjena vozila, najčešće na području Kantona Sarajevo, Istočnog Sarajeva, Tuzlanskog kantona i zapadne Hercegovine.

Vozila su skrivana na pripremljenim lokacijama u Sarajevu, Lukavici, Palama i Sokocu, nakon čega su kontaktirani vlasnici vozila, od kojih je iznuđivan otkup. Ukoliko se otkup ne bi realizirao, krivotvorila bi se dokumentacija te bi se vozila krijumčarila i prodavala u BiH ili zemljama regiona ili bi se rastavljala i prodavala u dijelovima.

Ukradena vozila uglavnom su završavala na području Srbije, gdje su prebacivana na lokalitet općine Rudo

Na Ilidži 2016. godine pucali u policajce

Stotine svjedoka

Istraga u ovom predmetu vodila se u saradnji sa policijskim službenicima Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) i Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske, a poseban doprinos u provođenju istrage i prikupljanju dokaza dali su službenici MUP-a Kantona Sarajevo i Granične policije BiH.

Navode optužbe Tužilaštvo će dokazivati pozivanjem 340 svjedoka i stručnih vještaka te prilaganjem više stotina dokaznih materijala. Optužnica je dostavljena Sudu BiH na potvrđivanje.



Enis Mandal, Miroslav Škobo i Danilo Cicović

Pucali na policiju

Ovom istragom obuhvaćeni su i obračuni automafijaša sa sarajevskom policijom, od kojih se jedan dogodio 4. avgusta 2016. godine, kada je Sava Petričević, zajedno s optuženima Bojanom Košarcem i Njegoslavom Milinkovićem, na Ilidži pokušao obiti BMW. Ubrzo ih je okružila policija, ali su se oni odbili predati te su pucali na policiju. U tom okršaju je ranjen Sava Petričević, koji je umro 25 dana poslije u Kliničkom centru Univerziteta u Sarajevu.

Mandal ekspert za obijanje

Enis Mandal zvani Pajser glavni je operativac jedne od nekoliko automafijaških grupa, koji je za samo jednu noć znao ukrasti i po nekoliko vozila. Mandalu Tužilaštvo stavlja na teret 53 krađe auta od juna 2013. do avgusta 2016. Mandal je svojevremeno, nakon hapšenja u akciji “Kamen”, u Sudu BiH bio osuđen na pet godina zatvora, potpisavši sporazum o prizanju krivice.

Obučen kao hodža krao vozila

Miroslav Škobo, obučen kao hodža, viđen je kako ulazi u ukradeni BMW X6, a iza ovog vozila nalazio se Audi A4 crne boje, dok je ispred njega bio Audi A4 bijele boje. U automobilima su bili pripadnici Škobine kriminalne grupe, a tada su obavljali takozvani eskort ukradenog auta, navodi se u jednom od izvještaja Centra javne bezbjednosti Istočno Sarajevo. Škobo je tada uhapšen u Akcija “Trebević”, koja je izvedena 2013. godine godine, a tada su s njim uhapšeni Dalibor Vasković, Nijaz Karkelja i Mehmed Bešlija te Peđa Spaić, Miroslav Čepo i Danilo Cicović, dok je Puniša Purković bio u bijegu.

Mandić izbjegavao zatvor

Srećko Mandić uhapšen je 2015. godine, jer se nije odazvao na odsluženje zatvorske kazne od 19 mjeseci zbog krađe auta, a koju mu je izrekao Kantonalni sud u Sarajevu. Za njim se tada tragalo i zbog sumnje da je bio član organizirane kriminalne grupe koja je uhapšena u okviru akcije “Kum”, a tereti se za krađe luksuznih automobila, istaknuli su u policiji.

Ko se sve našao u optužnici

1. Danilo Cicović Danilo (41)

2. Vladimir Krsmanović Krša (40)

3. Marko Trifković Žižan(40)

4. Srećko Trifković  (33)

5. Srećko Mandić (35)

6. Slaven Dakić Žućo (30)

7. Tomislav Petrović Tomo (30)

8. Njegoslav Milinković Ljutan (35)

9. Bojan Košarac Čavra (27)

10. Enis Mandal (35)

11. Miroslav Pajić (30)

12. Sreto Pajić Srećko (27)

13. Davor Ninković Čupo (38)

14. Jozo Markić (35)

15. Puniša Purković Puki (54)

16. Dalibor Vasković Dado (38)

17. Miroslav Škobo Miki (35)

18. Mirsad Brkić Miki (54)

19. Zoran Mirjanić Sušika (37)

20. Bojan Stašević Staša (36)

21. Milorad Mirković Miko (31)

22. Zoran Čobović Čobo (39)

23. Nikola Radić (30)

24. Branislav Gordić Ćelo (52)

25. Miroslav Ćepo (54)

26. Goran Nižić Arafat (40)

27. Ferdo Vukoja Ferdo (44)




Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.