SRBIJA

Bjegunac Miljan Vujović pao u Beogradu s lažnim pasošima

Vujović sa privođenja 2007. godine

O. MATAVULJ

9.6.2018

Miljan Vujović (35) iz Bileće, za kojim je raspisana potjernica zbog ubistva vlasnika kafe bara NN Petra Bajčetića iz Bileće, uhapšen je jučer u Srbiji. Vujovića su u Beogradu, poslije nepune dvije godine bijega, locirali i uhapsili pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova Srbije. Kod njega su prilikom hapšenja pronašli krivotvorene putne isprave Hrvatske i Švicarske na lažno ime.

Provjera identiteta

- Ministarstvo unutrašnjih poslova Srbije obavijestilo nas je o hapšenju i u toku je provjera identiteta te druge formalnosti. Očekujemo da će on uskoro biti izručen pravosuđu BiH - rekao je izvor iz MUP-a Republike Srpske.

Vujović je bio u bijegu od 19. septembra 2016. godine, kad je Bajčetić i ubijen. U međuvremenu je protiv njega Republičko javno tužilaštvo podiglo optužnicu kojom se tereti za organiziranje zločinačkog udruženja, koje je planiralo izvršenje teških krivičnih djela, kao što su iznude i otmice. Jedno od tih djela trebala je biti otmica Bajčetića, koja je pošla po zlu pa je on ubijen.

Pojedini svjedoci u istrazi ispričali su da su se Vujović i Bajčetić sukobili zbog kupovine hotela u Gacku. Bilo je međusobnih prijetnji pa je Vujović isplanirao da otme Bajčetića kako bi ga zaplašio.


Bajčetić ubijen 19. septembra 2016. godine

U planiranje otmice bili su uključeni još Đorđe Radmilović (osuđen na 16 mjeseci), Srđan Denda (13 mjeseci), jedna nepoznata osoba te Gavrilo Bjelica, koji je najmanje znao, ali je, kao član grupe, osuđen na godinu zatvora. Na šest mjeseci osuđen je i bivši policajac Dragan Šarenac, koji je, nakon ubistva, pomogao Vujoviću u uklanjanju tragova i sakrivanju vozila.

Izmijenjen plan

U optužnici se navodi da je plan bio da se Bajčetić otme na putu Bileća - Trebinje, ali je izmijenjen kad je Vujović saznao da Bajčetić neće krenuti na put. Vujović je nakon toga, zajedno s nepoznatim muškarcem, sačekao Bajčetića ispred njegove zgrade u ulici Alekse Šantića, u kojoj je živio.

Kad je Bajčetić izašao iz automobila, Vujović i njegov saučesnik pokušali su da ga naguraju u drugo vozilo. No, Bajčetić se opirao i u toj borbi jedan od napadača je ispalio dva hica iz pištolja, kalibra od devet milimetara. Jedan metak pogodio je Bajčetića u glavu i on je preminuo na putu za bolnicu u Podgorici. Vujović i saučesnik pobjegli su sa mjesta zločina Golfom 5, koji je zapaljen u blizini Bileće.

Krvna osveta

Miljan Vujović ima podeblji dosje i već je odležao osam godina zatvora zbog neuspjelog atentata na Miodraga Kundačinu, bivšeg komandira Granične policije BiH u Trebinju, kome je pod vozilo podmetnuo bombu. Motiv za ubistvo bila je krvna osveta, jer su pripadnici GPBiH u sprečavanju ilegalnog šverca 2006. godine ubili Miljanovog brata Radenka. Miljan je hapšen i zbog šverca narkotika, a po izlasku iz zatvora 2012. uhapšen je zbog otmice.



Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.