DRAMATIČNO

Masovna tuča u Velikoj Kladuši: Ubistvo migranta donijelo strah i nesigurnost

E. T. – V. D. – Az. Sa.
17.06.2018 15:01

U Velikoj Kladuši u noći s petka na subotu ubijen je 24-godišnji migrant iz Maroka A. L., a pripadnici MUP-a Unsko-sanskog kantona jučer su uhapsili dvije osobe koje se dovode u vezu s ovim slučajem. Identitet ubijenoga nije otkriven, obojica uhapšenih su migranti. 

Bez dokumenata

Ubijeni je bio smješten s ostalim migrantima u jednoj napuštenoj kući u ulici Đure Pucara Starog u ovom gradu. Tu je i došlo do svađe, a potom i žestoke tuče u kojoj je učestvovalo dvadesetak migranata i koja se kasnije prenijela i na ulicu. Prema prvim informacijama, jedan od migranata nožem je ubio Marokanca.

Snežana Galić, portparol Ministarstva unutrašnjih poslova USK, potvrdila je ovaj događaj.

- Među migrantima koji su boravili u toj kući prvo je došlo do svađe i međusobnog naguravanja, a onda i tuče. Smrt Marokanca potvrđena je u Domu zdravlja Velika Kladuša - kazala Galić.

Kako saznajemo, uhapšeni migranti su iz Alžira. U toku je utvrđivanje i pravog identiteta osumnjičenih, s obzirom na to da nemaju nikakvih identifikacijskih dokumenata, odnosno koriste više imena.

Ministar unutrašnjih poslova USK Anel Ramić kazao je za „Avaz“ da je istraga o slučaju u završnoj fazi.

- Aktivirani su svi resursi, kako bi se i među građanima smanjile tenzije i zabrinutost. Građani u Velikoj Kladuši su u panici. Zato činimo sve napore da se osiguraju uvjeti i da je sigurnost građana na potrebnoj razini – kaže Ramić.

Ispred kuće u kojoj se desio incident jučer je bila policija i nikome nije dozvolila da se primakne.

Mještani su u šoku, strahu i kažu da žive u potpunoj nesigurnosti. Pričaju da je na ulici vladao opći haos, čuli su se vriska i jauci.

- U momentu kada sam prolazio ulicom, vidio sam grupu od dvadesetak migranata koji se tuku, neki leže na cesti, jauču... Skočili su na automobil jedne žene i govorili joj da povrijeđene vozi u Hitnu. Bilo je strašno... – ispričao nam je jedan mještanin.

Vanredna sjednica

Zbog ubistva Marokanca, ali i sve češćih krađa i napada u kojima učestvuju pojedini migranti, Savjet Mjesne zajednice Velika Kladuša održao je jučer vanrednu sjednicu na kojoj je razmatrana novonastala situacija.

- Izražavamo žaljenje zbog smrti ovog mladića, a ujedno i zabrinutost agresivnošću i nasilničkim ponašanjem pojedinih migranata. Građani žive u velikom strahu, plaše se za živote i imovinu. Sve što se događa mora biti alarm svima - kazao je jučer Senad Didović, predsjednik Mjesne zajednice Velika Kladuša.

Kantonalni sud u Bihaću trebao bi donijeti odluku, kako saznajemo, na kojem će groblju i u kojoj općini biti sahranjen

Upozorenje premijera Rošića 

Da bi moglo doći do ozbiljnih incidenata, nedavno je upozorio premijer Unsko-sanskog kantona Husein Rošić. On je kazao da će situacija u kojoj su migranti „zarobljeni“ na granici dovesti do nervoze i incidenata.

- Imamo problema s nekim osobama, pretežno iz Afganistana, asocijalnog i nasilničkog ponašanja. Jedan broj njih nastanio se u ruševni objekt i radi se o mladim ljudima koji su već stvorili klanove te smo imali situacije da otimaju novac migrantima smještenim u zvaničnim privremenim centrima - upozorio je Rošić.

Oglasi

NA VRH