NAŠA TEMA

Adrenalinski doživljaj nije vrijedan ljudskog života 

Nema opasnosti ako se sluša skiper

B. CERIĆ - Dž. BULBUL

23.6.2018

Sezona raftinga na rijekama u BiH uveliko je počela, a poznavaoci ovog sporta upozoravaju ljubitelje adrenalina da moraju poštovati pravila ponašanja na vodi radi svoje i sigurnosti ostalih članova posade na rafting turama. Obučen skiper i kvalitetna oprema, dvije su stvari koje su od velikog značaja za sigurnost raftera.  

Poštivati pravila

Bišćanin Senad Zulić Bijeli je jedan od najboljih kajakaša BiH i poznavalaca divljih virova rijeke Une. Vlasnik je rafting agencije i do sada je niz Unu sa svojim timom spustio desetke hiljada turista bez ikakvih problema.

- S obzirom na to da mi već punih 20 godina radimo rafting na Uni, treba naglasiti da je najbitnije da imate kvalitetnu opremu. Ako nemate osnovnu opremu, kacige, prsluke i dobro obučenog skipera, nemojte ni izlaziti na teren. Nepripremljen se ne ide na rafting. Osnovno pravilo u čamcu je da se sluša skiper kao najodgovornija osoba. Nesreće se dešavaju ako se ne poštuju pravila, ne drži se čvrsto nogama za dno čamca, pa se dogodi da se ispadne iz njega - pojašnjava Zulić.

Procedura prije ulaska u čamac je uobičajena: skiper obuči učesnike kako da se ponašaju u čamcu, kako da drže veslo, kako ulaze u čamac te kako da se pravilno obuku, zategnu i namjeste opremu na sebi i kako da se ponašaju na lijevoj, a kako na desnoj strani čamca.

Ravnoteža u čamcu

- Ljudi dođu bukvalno laici, koji su možda prvi put na divljoj rijeci. Njih morate dobro instruirati na rijeci da bi mogli da prođu njen tok. Vi znate da je Una jedna od najzahtjevnijih i najljepših rijeka, ima padove do šest metara i tu se dobro mora povesti računa kada je u pitanju sigurnost gostiju. Skipera ako ne slušaju, to je definitivno prevrtanje, a mi bismo da se to ne dešava, nego da se lijepo provedu - ističe Zulić.

Najbitnije je skrenuti pažnju rafterima kako moraju sjesti na opasnim mjestima.

- Najbitnije je, a to mnogi i ne znaju, rasporediti težine u čamcu. Čamac ne smije naprijed biti opterećen jer će zaroniti, ako je nazad opterećen, onda je lakše i skiperima. Za goste nije toliko bitno znaju li plivati. Oni dobiju zaštitnu opremu od hladnoće, prsluk koji drži više od 150 i 200 kilograma. Kad imate dobro obučenog skipera i opremu, onda se ne morate bojati - naglašava Senad Zulić.

Nisu uzeli domaćeg vodiča 

Zulić ističe da je bilo slučajeva kada su strani turisti dolazili sa svojim skiperima koji nedovoljno poznaju naše divlje rijeke te je dolazilo do nesreća i sa smrtnom posljedicom.

- Imali smo prije nekoliko godina takav slučaj, čovjek nije želio našeg vodiča, pa je poginula jedna djevojka - kaže Zulić

 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.