ZENICA

Kantonalni sudija dao lažni iskaz

Općinski sud u Zenici: Potvrđena optužnica

Piše: D. PAŠALIĆ

26.6.2018

Općinski sud u Zenici potvrdio je optužnicu protiv Hajrudina Bejtića iz Travnika, Hilme Ahmetovića i njegove supruge Vahide, oboje iz Doboja. Oni se terete za krivična djela krivotvorenje isprava i davanje lažnog iskaza, potvrđeno je za naš list iz Tužilaštva Srednjobosanskog kantona.

Državni ispit

Hilmo Ahmetović, sudija Kantonalnog suda u Zenici, tereti se i za davanje lažnog iskaza. Prema navodima iz optužnice, Bejtić je 2010. godine, u svojstvu direktora firme “Max Trade” iz Zenice, napravio lažnu javnu ispravu i uvjerenje o stečenom radnom iskustvu u ovoj firmi na ime Vahide Ahmetović, iako je znao da taj podatak nije tačan. Lažno uvjerenje dao je Vahidinom suprugu Hilmi Ahmetoviću.

Vahida je lažnu ispravu upotrijebila kako bi prikazala da ispunjava uvjete za polaganje ispita te je, uz prijavu na konkurs, priložila Agenciji za državnu službu FBiH.

- Na taj način je dovela u zabludu državni organ da u svojim knjigama evidentira, a potom i ovjeri neistinu. Zatim je, prikazavši opisano istinitim, uvrštena u spisak kandidata koji ispunjavaju uvjete, te je pozvana na polaganje, pristupila polaganju i ispit uspješno položila - navodi se u optužnici.

Krivični postupak

Njen suprug Hilmo, kako se navodi u optužnici, u prostorijama Federalne uprave policije, Detašman Zenica, u krivičnom postupku protiv njegove supruge, u svojstvu svjedoka, kad je pozvan da iznese sve što mu je poznato u vezi s izdavanjem uvjerenja o stečenom radnom iskustvu u “Max Tradeu”, dao je lažni iskaz. Tada je rekao da mu je supruga zaista bila angažirana u spomenutoj firmi. Na ovaj način, u krivičnom postupku u svojstvu svjedoka, Hilmo je dao lažni iskaz.

Upoznat o pravima

Sudija Hilmo Ahmetović, nakon što je upoznat o pravu da, kao privilegovani svjedok, s obzirom na to da mu je osumnjičena Vahida Ahmetović supruga, može odbiti svjedočenje, svjesno je odlučio da daje lažan iskaz.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.