PRESUDA

Vrhovni sud RS smanjio kaznu pedofilu: Zlostavljaču djevojčica, umjesto 12, osam i po godina robije

Srpskainfo.com

27.6.2018

Pedofilu S. M. (68) iz Dervente u Vrhovnom sudu Republike Srpske zatvorska kazna zbog dva krivična djela spolnog zlostavljanja maloljetnica smanjena je sa 12 na osam i po godina robije.

– Žalba okružnog javnog tužioca u Doboju se odbija, a djelimičnim uvažavanjem žalbe branioca optuženog S. M. preinačava se presuda Okružnog suda u pravnoj ocjeni djela i u odluci o krivičnoj sankciji – navedeno je u presudi Vrhovnog suda RS.

Osuđenika S. M. je u decembru prošle godine u prvostepenom postupku Okružni sud u Doboju proglasio krivim za dva krivična djela spolno nasilje nad djetetom, te mu je izrekao jedinstvenu kaznu od 12 godina.

Nakon toga uslijedile su žalbe obje strane. Tužilac je presudu pobijao zbog odluke o sankciji, s prijedlogom da se optuženi teže kazni.

Branilac je tražio pobijanje presude te da se optuženi oslobodi ili da se presuda ukine i predmet vrati na ponovno suđenje.

Nakon žalbenog postupka Vrhovni sud je utvrdio da je kazna od sedam godina pravilno utvrđena, dok je u drugoj tački presude pogrešno utvrđena pravna kvalifikacija krivičnog djela. Umjesto kao spolno nasilje nad djetetom, radnje optuženog su kvalificirane kao krivično djelo obljube nad djetetom mlađim od 15 godina.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.