NJEMAČKA

Bosancu doživotni zatvor zbog ubistva sina

Dakić na suđenju priznao krivicu za zločin ( Bild)

Piše: B. C.

27.6.2018

Njemački sud osudio je jučer Dražena Dakića (41), porijeklom iz Bosanske Gradiške, na doživotni zatvor zbog svirepog ubistva svog šestogodišnjeg sina Darija te mladića svoje bivše supruge (34) i njene rodice (29). 

Bježao policiji

Okružni sud u Rotvajlu, zbog posebno teškog krivičnog djela, odlučio je i da Dakić neće moći biti pomilovan nakon što odsluži 15 godina kazne, prenose njemački mediji. Kao motiv za ubistvo navodi se ljubomora, jer ga je supruga Ekatarina u februaru prošle godine ostavila i pobjegla s djetetom.

Dakić je masakr počinio u septembru prošle godine u njemačkom mjestašcu Vilingendorfu. Ušao je kroz vrt kuće i počeo pucati na svoju bivšu suprugu Ekatarinu i njene goste, koji su se okupili na proslavi povodom polaska njegovog sina u školu.


Ekatarina i Dario sa sinčićem: Usmrtio dječaka sa tri hica


Prema rekonstrukciji događaja, Dakić je odmah ispalio hitac prema bivšoj partnerici i njenoj prijateljici. Ekatarina je uspjela pobjeći u kuću, a Dakić je potom otišao u dnevni boravak i pucao u sina. Ispalio je tri hica i pogodio dječaka u pluća i srce. Dječak je na mjestu umro. Nakon masakra, uspio je bježati njemačkoj policiji pet dana.

Tužilac je na suđenju izjavio da je Dakić namjerno dopustio da njegova bivša supruga pobjegne, jer je htio da pati do kraja života za ubijenim djetetom.

Kupio pušku

Prema navodima tužilaštva, Dakić je pušku kojom je počinio svirepa ubistva, kupio u Srbiji ili Hrvatskoj.

Dakić je odranije poznat policiji zbog nasilničkog ponašanja, a priznao je krivicu za zločin. Izjavio je da u trenutku ubistva nije bio pri sebi i da se ponio kao robot. Tvrdi da je na dan zločina htio razgovarati sa svojom bivšom suprugom. Dakić je na mjesto zločina došao sa potpuno napunjenim oružjem pa je takav iskaz na sudu ocijenjen kao nevjerodostojan.

Imao zabranu pristupa 

Porodice stradalih na suđenju su uputile niz kritika na račun policije, koja je, kako oni tvrde, ignorirala prijave o Dakićevim prijetnjama bivšoj supruzi. Prema pisanju njemačkih medija, bivša supruga više puta je prijavljivala Dražena, a sud mu je odredio i zabranu pristupa.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.