BIZARAN I OPASAN TREND

Smrtonosna igra među tinejdžerima: Djeca se takmiče ko će progutati više ekstazija

Blic.rs

28.6.2018

U Srbiji se pojavio bizaran i opasan trend da se mladi ljudi, uglavnom srednjoškolci, takmiče u tome ko može progutati više pilula ekstazija za jednu večer, saznaje "Blic".

To je potvrdila doktorica Svetlana Vučetić-Arsić iz Specijalne bolnice za bolesti zavisnosti u Drajzerovoj, koja kaže da su te informacije u Drajzerovu stigle iz policije.

- Naša institucija sarađuje s policijom od koje dobivamo informacije, pa smo tako saznali i da se nerijetko školska djeca takmiče ko može više ekstazija popiti za jednu večer. Toga je bilo i ranije, a ima i sada. Zbog toga se dešavaju veoma ozbiljne intoksikacije tom supstancom - kaže doktorica Vučetić-Arsić.

Tri šokantne smrti mladih ljudi - od kojih je najstariji imao tek 20 godina - potresle su Srbiju prošle sedmice. Činjenica da se sumnja da su sve troje preminuli od posljedica predoziranja narkoticima posebno plaši sve roditelje.

Psiholozi i ljekari kažu da je situacija alarmantna. To potvrđuju prije svega neposredna iskustva onih koji mlade ljude liječe od narkomanije.

Doktorica Svetlana Vučetić-Arsić ukazuje na to da podaci kažu da je upotreba kanabisa porasla u odnosu na 2017. godinu, kao i upotreba psihoaktivnih supstanci i novih opioida. "Hemija" - sintetičke droge koje su u modi kod tinejdžera posljednjih godina - posebno plaši stručnjake.

- Najčešće ih konzumiraju adolescenti, i to povremeno, na zabavama ili okupljanjima, kao i studenti radi suzbijanja nesanice i koncentracije, mada ipak ređe. Sintetičke droge, poput ekstazija, često se kombiniraju s energetskim pićima. Za mlađe ljude je uvijek izazov da probaju nešto novo, bez obzira na to što su često to veoma ozbiljne supstance i što njihovo korištenje može imati dramatične posljedice - kaže doktorica Vučetić-Arsić.

Osnovni problem je u tome što droga nikada nije bila dostupnija maloljetnicima, smatra psihologinja Radmila Grujičić.

- Dostupnost se ogleda i u cijeni i u količini, a narkotike počinju konzumirati već u osnovnoj školi. U tom dobu djeca su naivna i vrlo podložna manipuliranju. Ona su često van kontrole roditelja, koji sve više rade i nisu zainteresirani za njih. Tu je, s druge strane, i stravičan pritisak vršnjaka - zaključuje dr. Grujičić.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.