TRAGEDIJA

Razvod roditelja je otjerao u pakao droge: Tužna sudbina djevojčice koja je umrla u stanu bratovog druga dilera

Blic.rs

28.6.2018

U porodici Marije Marković, tinejdžerke koja je prošle sedmice tragično preminula u svojoj 17 godini, poslije uzimanja sintetičke droge, vlada neizmjerna tuga. Muk i poneka teško izgovorena riječ ne mogu opisati bol u srcima njenih najmilijih.

Učenica Politehničke škole, koja je tek završila treći razred, sahranjena je na groblju Bozman, ali iza nje je ostala neispričana priča i tajna koja se tek treba razotkriti.

Mariji je srce prestalo kucati nakon uzimanja do sada neidentificirane vrste droge. Sumnja se da je u pitanju bilo nekoliko tableta ekstazija, koje su za nju, mladu i sitne građe, bile kobne.

Tinejdžerka je preminula u kući druga svog brata u naselju Šumarice. Smrt je konstatirana u petak, u 17 sati. Rezultati toksikološke analize, koji će otkriti od čega je tačno Marija preminula, još nisu poznati.

Mladić, Nemanja Šakota, u čijem stanu je tinejdžerka preminula je uhapšen. Šakota se inače bavio dilanjem droge i kada je Mariji pozlilo, prije nego što je pozvao Hitnu pomoć, mladić je u obližnjoj šumi zakopao drogu koju je inače imao u stanu. Međutim, nije mu pošlo za rukom da je sakrije i policija je kod njega pronašla čak 600 tableta ekstazija, 800 grama marihuane i 300 grama spida.

Ostala je sumnja je li droga koja je Mariju ubila pripadala baš Šakoti ili tinejdžerkinom bratu Stefanu Markoviću, koji se nalazi na potjernici zbog trgovine narkoticima.

Marković je prisustvovao sahrani svoje preminule sestre, ali je nakon toga nestao. Policija traga za njim.


Rođaci Marije i Stefana teška srca pričaju da su brat i sestra živjeli teško, da im je razvod roditelja promijenio živote i da su se zbog toga najvjerovatnije i okrenuli drogi.

- Njihovi roditelji su se razveli prije osam godina. Stefan i Marija su se vodili da žive na majčinoj adresi, ali Stefan je prije nekoliko mjeseci iznajmio stan u naselju Aerodrom. Marija je povremeno boravila kod njega, ali u razorenoj porodici ništa dobro nije moglo da se očekuje - priča rođak preminule djevojčice.

Kako objašnjava, Marijina i Stefanova majka se preudala i sa drugim mužem ima dvogodišnju kćerku. O bratu i sestri brinula je cijela porodica.

- Svi smo brinuli o njima koliko smo mogli, ali pitanje je koliko smo u tome uspjeli. To su odrasla djeca, krenula svojim putem. Nismo imali kontrolu nad njima - priča on.

Kako kaže, porodica zna da je za Stefanom, Marijinim bratom, tragala policija.

- Ni sada ne znamo gdje je - kaže rođak.

On objašnjava da je Marija u četvrtak bila na "Arsenal festu". Kako je i kad tačno nakon toga otišla kod majke kući u naselju Bresnica ne znaju. Ali, kako kaže, znaju da je Marija u petak, oko 11 sati prije podne otišla do naselja Šumarice kod druga svog brata. Nekoliko sati kasnije pronađena je mrtva.

Kada je, i koliko droge popila pokazat će stručne analize toksikologa iz Niša. Policija je uzela snimke sa nadzornih kamera sa festivala, ali i okolnih ulica. Uzeti su i uzorci čaša i flaša iz kojih je grupa mladih s kojima je bila konzumirala pića.

- Razvod braka je bio prekretnica u njenom i bratovom životu. Tada se sve otelo kontroli. Na žalost, tragedija je stavila tačku na sudbinu nekada uspješne i sretne porodice - kaže Marijin rođak.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.