ZAPADNOHERCEGOVAČKI KANTON

Rekordna zapljena droge u Posušju: Oduzeti 2.246 stabljika indijske konoplje, 3.500 grama marihuane, municija...

Ilustracija

Fena

28.6.2018

Policijski službenici PU Posušje uhapsili su I .M. (1972.), kojeg su zatekli u zalijevanju zasada indijske konoplje na lokalitetu šireg područja mjesta Vir pod nazivom Vučuri, općina Posušje te, uz ostalo, zaplijenili 2.246 stabljika indijske konoplje.

Izvršenom kriminalističkom obradom utvrđeno je da postoji i drugi saučesnik u izvršenju krivičnog djela iz člana 238. Krivičnog zakona FBiH, a radi se o osobi V. M. (1974.), saopćeno je iz MUP-a Zapadnohercegovačkog kantona.

Pretragom porodičnih kuća, zasada i rasadnika pronađeno je 2.246 stabljika koje svojim izgledom i ostalim svojstvima asociraju na stabljike indijske konoplje veličine od 5 do 130 centimetara.

Osim toga, pretragom porodičnih kuća i pratećih objekata koje su koristili I. M. i V. M. pronađeno je oko 3.500 grama bruto težine suhe biljne tvari koja svojim izgledom i osobinama asocira na opojnu drogu tipa marihuane te spremnik za streljivo od automatske puške s 29 komada streljiva cal.7,62 mm.

Osumnjičeni I. M. je, nakon izvršene kriminalističke obrade, u potpunosti priznao izvršenje krivičnog djela, dok drugoosumnjičeni V. M. trenutno nije dostupan i nad njim se poduzimaju mjere i radnje s ciljem vršenja kriminalističke obrade na navedene okolnosti.

Policija je pokrenula istragu nakon što je došla do operativnih saznanja da se na području pod nadzorom spomenute PU nalazi veći zasadi indijske konoplje.

O svim poduzetim mjerama i radnjama blagovremeno je obavješteno Kantonalno tužilaštvo u Širokom Brijegu, a po završetku kriminalističke obrade protiv navedenih osoba biti će dostavljen izvještaj o počinjenim krivičnim djelima.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.