ISTRAŽUJEMO

Holivudski trikovi našli krvavu primjenu u podzemlju: Ubice iza silikonskih maski

Autentična maska koju su u hotelu "Grand" na Cetinju sakrili Ivan Jovanović i Nikoleta Vukić

Piše: A. KAPO

29.6.2018

U podzemlju su se pojavile silikonske maske kojima kriminalci vrlo vješto zavaravaju trag bez obzira na videonadzor ili eventualne svjedoke te tako izbjegavaju hapšenje.

Istražiteljima u organiziranom kriminalu zbog toga je veoma teško utvrditi identitet osumnjičenog, jer ga svjedoci, jednostavno, ne mogu prepoznati. Ono što dodatno zabrinjava iskusne inspektore jeste da ih mahom koriste i profesionalne ubice.

Samo u filmovima  

Crnogorski i srbijanski policajci utvrdili su da su u nekoliko slučajeva likvidacija u mafijaškim ratovima do istrebljenja korištene upravo silikonske maske. Stručnjaci upozoravaju da ova negativna pojava, nažalost, neće zaobići ni Bosnu i Hercegovinu.

Dvostruko ubistvo koje se u martu dogodilo u centru Podgorice, izvršio je napadač koji je koristio silikonsku masku. Nedugo poslije, u prijestonici Crne Gore dogodilo se novo ubistvo po dobro isprobanom receptu, gdje je napadač na identičan način bio maskiran. Oba zločina dogodila su se u prisustvu svjedoka, ali to nije bilo od pomoći istražiteljima.

Silikonske maske nekada su se mogle vidjeti samo u holivudskim filmovima kao što je “Nemoguća misija”, ali one su s vremenom postale realnost. Drugim riječima, iz kina i sa malih ekrana primjenu su našli u obračunima kriminalnih grupa. U prilog tome ide činjenica da su nedavno uhapšeni Ivan Jovanović (35) i Nikoleta Vukić (26) zbog sumnje da su sakrili oružje i silikonske maske u hotelu "Grand" na Cetinju te da su pripremali ubistvo jednog člana kriminalne grupe.

Postoji više razloga zašto se kriminalci odlučuju na ovakvo maskiranje. Silikonska maska prianja licu, lagana je i može se zgužvati, staviti u džep, i to neposredno pred izvršenje ili uzeti iz džepa pa staviti na lice, a da se pri tome ne skreće pažnja.

Budući da je identitet teško utvrditi ukoliko se ubica ne uhvati na mjestu događaja, stručnjaci savjetuju da je jedino što mogu uraditi istražitelji, da rade druge oblike identifikacije. To je praćenje pokreta tijela, koje je nepouzdano… Učinkovit način je glasovna identifikacija, ali naravno, isključivo ukoliko dođe do snimanja glasa počinioca.

Prilikom narudžbe maske može se odabrati izgled lica tako što se dostavi fotografija ili videosnimak osobe pa se zna dogoditi da se koristi odraz lica kriminalca koji je već na potjernici ili je nestao ili čak nekog koji je u grobu. Policija na taj način skreće sa pravog puta i traži pogrešnog kriminalca, misleći da je on izvršilac krivičnog djela. Ovo nam je potvrdio i Marko Nicović, bivši prvi čovjek beogradske policije.


Istražiteljima sve teže ući u trag svirepim ubicama. Istražiteljima sve teže ući u trag svirepim ubicama

Ožiljci i tetovaže

- Čak i iz neposredne blizine vrlo je teško uočiti da je riječ o maski. Ako počinioca nekog djela snime kamere videonadzora ili ga uoče prolaznici, policiji i istražiteljima to je beskorisno. Kad naručuju maske, često zahtijevaju i da se na njima nalaze ožiljci, bradavice, madeži, brkovi ili brada kako bi dodatno otežali posao istražiteljima. Nekad stavljaju i rasječene arkade, tetovaže... Dakle, sve je namješteno kako bi zavarali trag. Silikonske maske pojavile su se prije četiri ili pet godina. Isprva su ih holivudski studiji pravili za glumce, nakon čega su svoju primjenu našle u kriminalu. Kvalitet maski diktira i cijenu pa se kreću od 500 do 5.000 eura. One će biti sve veći problem i za naše sigurnosne agencije, jer se sve više koriste u državama bivše Jugoslavije – zaključio je Nicović.



Nicović: Videonadzor i svjedoci postaju beskorisni. Nicović: Videonadzor i svjedoci postaju beskorisni

Počeli ih sami praviti

Silikonske maske vrlo se lako mogu naći na internetu. Problem je što samo posjedovanje takve maske nije krivično delo ukoliko se ne koristi u smislu krađe identiteta ili nečega drugog. Kriminalci su otišli korak dalje pa nerijetko traže precizna upustva kako se prave silikonske maske, jer strahuju da bi im istražitelji mogli ući u trag ukoliko ih naruče i kupe. Drugim riječima, sami ih prave.

Terorizirao Zadar

Zadarska policija uhvatila je 2014. godine opasnog kriminalca i osuđenog ubicu Nenada Gluhaka (32), koji je duže vrijeme oružanim pljačkama terorizirao Zadar i okolicu. U trenutku hapšenja, na licu je imao silikonsku masku, i to vjernu kopiju lica pedesetogodišnjaka.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.