AKCIJE

SIPA na području Bihaća uhapsila šest osoba zbog skrivanja i prebacivanja ilegalnih migranata preko granice BiH

Arhiv/Ilustracija

Avaz.ba

3.7.2018

Ukupno šest osoba osumnjičeno je da su duži vremenski period na području Bihaća vršile nezakonit transport, skrivanje, smještanje i prebacivanje ilegalnih migranata preko granice BiH, čime su ostvarivale nezakonitu imovinsku korist.  

Prema nalogu tužioca Posebnog odjela za organizirani kriminal, privredni kriminal i korupciju, pripadnici SIPA-e od ranih jutarnjih sati na području Bihaća i okoline vrše hapšenje i pretrese osoba osumnjičenih za krijumčarenje ilegalnih migranata.

Osobe koje su pod istragom osumnjičene su da su duži vremenski period, kao organizirana grupa, dolazile u kontakt s osobama koje kao ilegalni migranti borave u BiH, nakon čega su te osobe iz različitih krajeva BiH, za novčanu korist, tajno prevozile i smještale na području Bihaća i okolice, a nakon toga čekale pogodan trenutak za njihovo ilegalno prevođenje, izvan graničnih prijelaza na područje Hrvatske, da bi im omogućile daljnje kretanje ka zemljama EU.

U ovom predmetu SIPA i Tužilaštvo BiH proveli su istragu te prikupili dokaze da su osumnjičeni na ovaj način vršili krivična djela uz stjecanje veće imovinske koristi.

Nakon hapšenja i pretresa, osumnjičeni će, prema instrukcijama postupajućeg tužioca, biti predati na daljnje procesuiranje.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.