STRAVIČNO

Kuća strave u Indiji: Obješeno 10 članova iste porodice, niko ne zna zašto

Masovno samoubistvo povezano s duhovnim i mističnim praksama?

Index.hr

3.7.2018

Tragična smrt 11 članova šire porodice Bhatia potresa Indiju. Svih 11 pronađeno je mrtvo u njihovoj kući u indijskoj prijestonici Delhiju, a njih deset bilo je obješeno.

Jedanaesti član porodice, 75-godišnja Narayan Devi, pronađena je mrtva na podu. Forenzičari su njen uzrok smrti opisali kao "djelomično vješanje", iako nije jasno zašto nije imala uže oko vrata kao ostali.

Obješeni - njena kćerka, dva sina, njihove supruge i petero njenih unuka - imali su ruke svezane iza leđa te oči i usta prekrivena tkaninom. Najstarija unuka Priyanka imala je 33 godine i upravo se zaručila dvije sedmice prije smrti. Porodica je tom prigodom organizirala veliku proslavu i pozvala mnoge iz susjedstva.

Masovno samoubistvo povezano s duhovnim i mističnim praksama

Indijski istražitelji još utvrđuju šta se tačno dogodilo. Saopćili su kako bi se moglo raditi o "masovnom samoubistvu povezanom s duhovnim i mističnim praksama", na temelju bilješki koje su pronađene u kući. Ipak, nisu isključili ni ubistvo.

Porodica Bhatia je živjela zajedno u kući trospratnici u Burariju, četvrti na sjeveru Delhija u kojoj uglavnom živi srednja klasa. Iako je porodica rodom iz susjedne savezne indijske države Rajasthan, živjela u glavnom gradu više od 20 godina.

Bhatiae su mali su dvije trgovine u prizemlju kuće - jednu za namirnice i drugu za šperploču, javlja BBC.

Šokirani susjedi opisuju porodicu kao aktivnu u zajednici, religioznu, sretnu i finansijski situiranu.

- Nikad nisu imali problema ni s kim. Nikad ih nismo vidjeli da se svađaju - rekao je jedan od komšija, TP Sharma, za BBC Hindi. Štaviše, rodbina je pristala da oči preminulih budu donirane za transplantaciju, budući da su "uvijek htjeli pomagati drugima".

Nije bilo provale, ništa nije ukradeno

Jezivi prizor obješenih tijela zatekao je komšija Gurcharan Singh, koji kaže kako ga je žena poslala da provjeri zašto trgovina nije otvorila ujutro, kao svakog dana.

- Kad sam ušao, sva su vrata bila otvorena, a oni su visili sa stropa. Ruke su im bile svezane. Vidio sam toliko tijela, pa sam požurio kući i rekao svojoj ženi - rekao je Singh.

Komšije su javile policiji koja je brzo došla na mjesto događaja.

U kući nisu pronađeni tragovi provale, kao ni pljačke - žene su i dalje imale svoj zlatni nakit, a svi mobiteli i druga elektronika i dalje su bili u kući. Jedini preživjeli član porodice bio je pas Jackie, kojeg su prije smrti poslali na krov terase.

Htjeli su postići "mokshu" (spasenje)?

Policija je, međutim, pronašla brojne bilješke koje upućuju na "neobične prakse i vjerovanja" radi kojih su se ovi Indijci možda odlučili na masovno samoubistvo.

U jednoj od bilješki tako se navodi sljedeće: "Ljudsko tijelo je privremeno, a strah se može prevladati tako da se pokrije usta i oči".

- Pronašli smo rukom pisane bilješke u kojima se detaljno navodi kako svezati ruke i noge i koje su vrlo slične načinu na koji je 10 osoba pronađeno. Bilješke su iscrpne i proučavamo ih - rekao je policijski komesar Alok Kumar.

U bilješkama se također sugerira da bi ovaj "ritual" odveo one koji ga izvedu do "mokshe", što je termin za spasenje u hinduizmu.

Sve je to, naravno, potaklo intenzivnu špekulaciju u javnosti, a indijski mediji opisuju kuću kao "kuću smrti", a bilješke kao "priručnik za ubistvo".

Ipak, komšije kažu da ništa nije upućivalo da su preminuli članovi kulta. Ali Sujata Bhatia, Kći Narayan Devi koja nije živjela u "kući smrti", uvjerena je da se njena porodica nije sama ubila: "Ne mogu vjerovati da su počinili samoubistvo. Svi su bili tako sretni. Neko je ubio moju porodicu i policija ga mora pronaći".


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.