ISTRAGA PROTIV KREATORA

Psiholozi procjenjuju je li tinejdžer izmislio da ga je seksualno napastvovao Darko Kostić

Blic.rs

6.7.2018

Tužilaštvo u Beogradu je naložilo psihološko vještačenje L. J. (15), tinejdžera koji je prijavio da ga je modni kreator seksualno napastvovao u stanu na Novom Beogradu.

Istraga protiv Kostića, koji je osumnjičen da je seksualno napastvovao dvojicu mladića i nudio im narkotike, polako ulazi u završnu fazu. To za “Blic” potvrđuju i izvori upoznati sa slučajem u kojem je već saslušano nekoliko bitnih svjedoka. Posljednji u nizu tih saslušanja odnosi se na iskaz koji je u tužilaštvu u utorak dao portir Kostićeve zgrade na Novom Beogradu.

On je potvrdio da je u noći navodnog napada modnog kreatora vidio maloljetnog L. J. kako uznemiren, pocjepane majice, bježi hodnikom od Kostićevog stana prema izlazu iz zgrade. Portiru je rekao da ga je modni kreator napastvovao.

Sljedeći korak u istrazi trebalo bi da bude saslušanje dječaka, ali će tome ipak prethoditi i vještačenje ovog oštećenog. Prema nezvaničnim informacijama, tužilaštvo najprije želi da procjeni psihološko stanje L. J.

- Vještačenje oštećenog obavit će psiholozi, koji bi trebalo da utvrde kakva je struktura ličnosti mladića, odnosno koja je njegova zrelost. Također, vještačenjem će biti utvrđeno kako je na njega utjecao traumatičan događaj zbog kojeg je Kostić pod istragom. Odgovori na ova pitanja odredit će i dalji tok istrage, u kojoj se očekuje da L. J. bude saslušan i pred tužiocem - kaže sagovornik.

Slučajevi seksualnih zlostavljanja uvijek su, podseća on, komplicirani jer se u velikoj mjeri zasnivaju i na iskazu oštećenog. Upravo zbog toga bitno je utvrditi i stanje oštećenog. Ipak, činjenica da je portir potvrdio dječakovo svjedočenje (u onom dijelu koji je njemu poznat) povećava kredibilitet tinejdžera, na osnovu čije je krivične prijave Kostić i, na koncu, uhapšen.

Nakon što vještačenje bude završeno, tužilaštvo će vjerovatno pozvati L. J. da da zvaničan iskaz o napastvovanju. Postoji, naravno, i mogućnost da vještačenje pokaže da mladić nije psihički sposoban da svjedoči, što bi onda promijenilo planove organa gonjenja.

Osim spomenutog iskaza portira, u istrazi su prikupljeni i posredni dokazi, poput snimaka videonadzora ispred i unutar zgrade, ali i portirova interna evidencija dolazaka posjetilaca u zgradu.

Prethodno, i Š. B., drugi mladić koji je prijavio da ga je Kostić seksualno napastvovao, saslušan je u tužilaštvu. On je potvrdio iskaz koji je ranije dao policiji, a prema kome ga je Kostić nasilno uhvatio za međunožje, nakon čega ga je Š. B. udario pesnicom u vilicu. Prethodno su, prema riječima oštećenog, konzumirali kokain.

Podsjećamo, aferu s Kostićem inicirala je prijava protiv kreatora kojom ga maloljetnik tereti za spolno uznemiravanje.

Kostić ga je fotografirao i za to tražio novac, a kada se ispostavilo da dječak nema pare, Kostić je od njega tražio da se skine i da se maze, što je ovaj odbio. Dječak je zatim pobjegao i potom je policiji na Novom Beogradu podnijeta krivična prijava za seksualno uznemiravanje.

Nakon što je policija pronašla poruke u telefonu kreatora koji podržavaju sumnje iznijete u prijavi, tužilaštvo je naložilo hapšenje Kostića i pretres njegovog stana. U stanu su nađeni tragovi supstance koja podsjeća na kokain, koja je poslata na vještačenje.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.