Na saslušanju negirao veze sa zločinom

Hrvatska izručila ubicu Blaže Đurovića, organizator egzekucija "škaljarskog klana" konačno je u pritvoru

Blic.rs
11.07.2018 14:09

Darko Vesković (38) zvani Prika, koji je početkom aprila uhapšen u Zagrebu prema potjernici Srbije zbog sumnje da je s Nemanjom Ivanovim (36) 10. marta na Voždovcu ubio Blaža Đurovića (39), izručen je beogradskom pravosuđu i određen mu je pritvor.

- Sudija za prethodni postupak je donio rješenje kojim je ostavio na snazi rješenje o određivanju pritvora od 2. aprila 2018. godine. Pritvor do 30 dana mu je određen zbog opasnosti od bijega i postojanja posebnih okolnosti da će u kratkom roku ponoviti krivično djelo, a računa se od dana kada je uhapšen na teritoriju Republike Srbije - kaže za “Blic” Bojana Stanković, portparol Višeg suda u Beogradu.

  •  Blic.rs
    Blic.rs

Iako su istražitelji očekivali da će Veskovićevo hapšenje rasvijetliti sve detalje likvidacije Đurovića, do toga, međutim, nije došlo jer je na saslušanju negirao da ima bilo kakve veze s tim ubistvom.

- Tvrdio je da nije učestvovao u tom zločinu niti da ima bilo kakvih saznanja o njemu - dodaje izvor iz istrage.

Vesković je Srbiji izručen tri mjeseca poslije hapšenja u glavnom gradu Hrvatske. Priveden je poslije informacija koju je srbijanska policija dostavila kolegama iz Hrvatske o kretanju osumnjičenog egzekutora. Zaustavljen je na ulici u blizini zgrade u kojoj je iznajmio stan, u kome je živio sa suprugom i troje djece, koji su ubrzo poslije njegovog bijega iz Beograda došli u Zagreb. U momentu hapšenja imao je falsificiran dokument Bosne i Hercegovine.

Osumnjičeni Vesković je identificiran ubrzo poslije hapšenja Nemanje Ivanova, koji je priveden dvije sedmice poslije zločina.

Ko je Prika?

Vesković važi za čovjeka bliskog Filipu Koraću, desnoj ruci Luke Bojovića, vođe „zemunaca“, koji je trenutno u zatvoru u Španiji. Operativna saznanja ukazuju da je bio blizak i škaljarskom klanu i da je njegov zadatak bila organizacija egzekucija.

  •  Blic.rs
    Blic.rs

Policijske informacije ukazuju da je Vesković kriminalnu karijeru počeo odavno, i to krijumčarenjem heroina iz Turske u Srbiju. Heroin je krijumčario preko BiH u zemlje zapadne Evrope, a navodno je sarađivao sa Bojovićem i Koraćem. Saradnju su kasnije proširili na šverc kokaina iz Južne Amerike.

Osumnjičeni Vesković je, prema operativnim saznanjima, novac zarađen od prodaje droge prao ulaganjem u izgradnju stanova u glavnom gradu, a kao glavni saradnik pominje se Ivan Ćirić Ćira, koji je bio blizak voždovačkom klanu i koji je ubijen u oktobru prošle godine na Trošarini.

U istrazi o ubistvu Blaža Đurovića utvrđeno je da su ubice u njega ispalile 29 metaka, a motiv likvidacije je navodno njegov sukob s Nemanjom Ivanov, koji je počeo još 2014. zbog trgovine drogom. Operativna saznanja pokazuju da je Đurović Ivanovu dao 56.000 eura da bi kupio izvjesnu količinu čistog kokaina, u zamjenu za dio zarade od prodaje narkotika. Ivanov je obećao da će novac utrostručiti, ali mu se ubrzo javio, rekavši da je posao propao, pa je Đurović tražio da mu se vrati uloženo. Đurović je u međuvremenu saznao da ga je Ivanov prevario, pa je s prijateljem Jovicom Radonjićem oteo nekadašnjeg poslovnog saradnika i danima su ga zlostavljali u napuštenom objektu. Zbog te otmice Đurović je bio i u pritvoru, dok je Radonjić u aprilu 2015. ubijen na Zvezdari. Sumnja se da je upravo Ivanović povezan s tom likvidacijom. Ivanov je bio optužen i za ubistvo Vladana Veličkovića u januaru 2015. godine, u hotelu „Majdan” u Beogradu, ali je na suđenju.

Osumnjičeni Vesković u Srbiji nikada nije odgovarao za teška krivična djela, ali je dva puta hapšen zbog falsificiranih dokumenata. Prvi put, 18. decembra 2016., kada je kod njega nađen lažni pasoš BiH, a zatim i 13. oktobra 2017. zajedno s bratom na graničnom prijelazu Horgoš, također zbog falsificirane putne isprave. Poslije oba hapšenja ubrzo je pušten. Prvi postupak je prvostepeno završen u novembru 2017. osuđujućom uvjetnom kaznom od osam mjeseci zatvora s rokom provjere od tri godine. U tom postupku Drugo osnovno tužilaštvo u Beogradu tražilo pritvor za Veskovića, i to samo dva dana nakon što je ponovo uhapšen zbog istog djela. Sud je odbio da mu odredi pritvor, već mu je bila izrečena mjera zabrane napuštanja boravišta u Beogradu.

NA VRH