SUD BIH

Ukrali 200 skupocjenih vozila vrijednih milion KM

Danilo Cicović, Miroslav Škobo, Enis Mandal i Srećko Mandić

B. CERIĆ

12.7.2018

Sud Bosne i Hercegovine potvrdio je optužnicu koju je državno tužilaštvo 8. juna podiglo protiv Danila Cicovića i još 26 okorjelih automafijaša takozvane sarajevske i sokolačke grupe te klana iz Istočnog Sarajeva, kojima se stavlja na teret da su ukrali najmanje 200 vozila, čija tržišna vrijednost dostiže više od milion KM.

 Specijalni alat

Svi optuženi su i ranije privođeni u operativnim akcijama “Kamen”, “Trebević” i “Kum”, te su na Sudu BiH i Kantonalnom sudu u Sarajevu već osuđivani za krađe vozila.  

U optužnici je navedeno da su članovi grupe, prema tačno utvrđenim i podijeljenim ulogama i zadacima u strukturama takozvane automafije, uglavnom u noćnim satima, koristeći specijalni alat i pribor, naoružani i maskirani, koristeći radiostanice podešene na policijske frekvencije kako bi pratili kretanje policije, krali skupocjena vozila, najčešće na području Kantona Sarajevo, Istočnog Sarajeva, Tuzlanskog kantona i zapadne Hercegovine.

Vozila su skrivali na pripremljenim lokacijama u Sarajevu, Lukavici, Palama i Sokocu, nakon čega su kontaktirali vlasnike vozila, od kojih su iznuđivali otkup.



Vozila rezali na dijelove ukoliko bi im propao otkup

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.