SUD BiH Potvrđena optužnica protiv automafije

Ukrali 200 skupocjenih vozila vrijednih milion KM

B. CERIĆ
12.07.2018 22:20

Foto: Danilo Cicović, Miroslav Škobo, Enis Mandal i Srećko Mandić

Sud Bosne i Hercegovine potvrdio je optužnicu koju je državno tužilaštvo 8. juna podiglo protiv Danila Cicovića i još 26 okorjelih automafijaša takozvane sarajevske i sokolačke grupe te klana iz Istočnog Sarajeva, kojima se stavlja na teret da su ukrali najmanje 200 vozila, čija tržišna vrijednost dostiže više od milion KM.

 Specijalni alat

Svi optuženi su i ranije privođeni u operativnim akcijama “Kamen”, “Trebević” i “Kum”, te su na Sudu BiH i Kantonalnom sudu u Sarajevu već osuđivani za krađe vozila.  

U optužnici je navedeno da su članovi grupe, prema tačno utvrđenim i podijeljenim ulogama i zadacima u strukturama takozvane automafije, uglavnom u noćnim satima, koristeći specijalni alat i pribor, naoružani i maskirani, koristeći radiostanice podešene na policijske frekvencije kako bi pratili kretanje policije, krali skupocjena vozila, najčešće na području Kantona Sarajevo, Istočnog Sarajeva, Tuzlanskog kantona i zapadne Hercegovine.

Vozila su skrivali na pripremljenim lokacijama u Sarajevu, Lukavici, Palama i Sokocu, nakon čega su kontaktirali vlasnike vozila, od kojih su iznuđivali otkup.

  • Vozila rezali na dijelove ukoliko bi im propao otkup
    Vozila rezali na dijelove ukoliko bi im propao otkup
NA VRH