CRNA HRONIKA

Zastupao Filipa Koraća, "Škaljarce", Miloševića: Ovo su najpoznatiji slučajevi na kojima je radio ubijeni advokat Luke Bojovića

Blic.rs

30.7.2018

Dragoslav Miša Ognjanović (57), koji je likvidiran na Novom Beogradu, bio je jedan od najpoznatijih beogradskih advokata krivičara. Njegova karijera bila je ispunjena nizom medijski propraćenih slučajeva, a zastupao je brojne klijente okrivljene za teška krivična djela pred Višim i Specijalnim sudom, među kojima je i vođa “zemunaca” Luka Bojović, kao i pripadnici “škaljarskog klana”.

Posljednji slučaj u kom je Ognjanović učestvovao ticao se zastupanja porodice Bojović, u svojstvu oštećenih, pred Specijalnim sudom u procesu protiv ubica Nikole Bojovića (39), Lukinog brata, prenosi Blic.rs.

U aprilu ove godine za ubistvo Lukinog brata i Miloša Vidakovića (29) osuđeni su Saša Cvetanović, kao neposredni ubica na 35 godina zatvora, Slaviša Novaković na 35 godina zatvora, Ratko Koljenšić na 30 godina, kao i Miloš Vojinović na ukupno 14 godina. Miloš Delibašić, koji je optužen da je zajedno sa pokojnim Slobodanom Šaranovićem organizirao ovu kriminalnu grupu, oslobođen je optužbi.

Ognjanović je zastupao i Anđelku, majku Bojovića, kada je u Crnoj Gori privedena, pa protjerana zbog navodnog nadziranja kuće Ratka Koljenšića, ovog napadača na njenog sina. Prije tri godine, policija je, prema nezvaničnim informacijama, od jednog od saradnika Šaranovićeve grupe došla do informacija da je Šaranović - u sklopu osvete Bojovićima za ubistvo njegovog brata Branislava - planirao i likvidaciju advokata Ognjanovića.

Što se tiče Bojovićevih ljudi u Crnoj Gori, Ognjanović je zastupao i “škaljarce” uhapšene prošle godine u restoranu “Durmitor” na Novom Beogradu. Prije samo tri sedmice pred Višim sudom Ognjanović je branio svog klijenta u ovom postupku, Miloša Nilovića, kojem se zajedno s Ilijom Zecom i Mitrom Muratovićem sudi za nelegalno držanje i nošenje oružja.

Bio je advokat odbrane pred Višim sudom za iznudu u kasinu “Havana”. Okrivljeni Vladimir Popović i Vojislav Kostić označeni su kao pripadnici ''škaljarskog klana'', a uhapšeni su zajedno s Daliborom Đorićem 2017. zbog iznude 110.000 eura. Popović, koji je i upravnik "Havane", važio je za dobrog prijatelja i saradnika Luke Bojovića i Filipa Koraća. S druge strane, Kostić, bivši žandarm, visoko je u hijerarhiji klana, a njegov brat uhapšen je u novobeogradskom restoranu "Durmitor", u velikoj policijskoj akciji u kojoj je uhapšeno više pripadnika klana. 

Ognjanović je branio i Ivana Pavlovića Ikera, jednog od poznatijih švercera kokaina, povezanih, također, s ujedinjenim kotorskim klanom.

Ubijeni advokat zastupao je i osobe za koje se prema operativnim saznanjima policije vjeruje da su preuzele upravljanje Bojovićevim klanom nakon njegovog hapšenja. Tako je, kako saznajemo, Ognjanović zastupao i Filipa Koraća, navodnog nasljednika Bojovića u Srbiji. Iskusni krivičar zastupao je Koraća čak i u parničnim postupcima (krivičnih Korać i nema) i u njegovo ime podnosio tužbe sudovima.

Ognjanović je bio i branilac Đorđa Prelića, navijača Partizana i jednog od osuđenih u slučaju ubistva Brisa Tatona. Prelić je osuđen na 10 godina zatvora za krivično djelo teško ubistvo kao jedan od organizatora nereda koji su doveli do masovne tuče navijača Partizana i francuskog Tuluza, a u kojoj je stradao Taton. To ponovljeno suđenje bliži se kraju i ove godine se može očekivati nova presuda i Preliću i njegovom navodnom saučesniku Dejanu Puzigaći.

Ognjanović je zastupao okrivljene i u slučaju brutalnog prebijanja koje je dovelo do ubistva Fedora Frimermana ispred splava “Saund” u julu 2013. godine. Okrivljenima u ovom postupku suđenje je nedavno počelo ispočetka.

Između ostalog, Ognjanović je bio šest godina dio pravnog tima koji je branio i Slobodana Miloševića pred Haškim tribunalom. Milošević je, kao što je poznato, u sudnici Tribunala nastupao sam, ali grupa advokata, čiji je i Ognjanović bio dio, pripremala je tu odbranu.

Samo u posljednjih dva mjeseca ubijeno je nekoliko saradnika i prijatelja Luke Bojovića na području Srbije i Crne Gore. Likvidacija Miše Ognjanovića dovodi se sa ovim u vezu, jer je advokat posljednjih godina ponajviše zastupao upravo Bojovića, koji je u Srbiji pravomoćno oslobođen svih optužbi, a u Španiji izdržava kaznu od 18 godina zatvora zbog nedozvoljenog držanja arsenala oružja.

Ubijeni se prošle godine oženio misicom Sanjom Papić koja je 23 godine mlađa od njega, i sa kojom je dobio kćerku. Prije toga je bio oženjen Plejbojevom zečicom Natalijom Mihić, sa kojom ima sina. U pucnjavi koja se dogodila u subotu u Ulici Antifašističke borbe ranjen je u desnu šaku Ognjanovićev sin Petar (26).

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.