U pogonima Termoelektrane Gacko

Policija pronašla drogu koju su SIPA i Ministarstvo sigurnosti trebali uništiti

ATV
01.08.2018 12:17

Foto: atvbl.com

Samo dan nakon što su iz Ministarstva sigurnosti BiH saopćili da je, prema njihovom nalogu, u pogonima Termoelektrane (TE) Gacko uništeno više od 700 kilograma narkotika, ulične vrijednosti sedam miliona maraka, policija RS je, saznaje ATV, u krugu TE našla identičnu drogu, koja iz nekog razloga nije uništena.

Tri najlonske kese su, kako saznajemo, pronađene kod kontejnera za otpad, u blizini blok komande i glavne radionice, a u njima su se nalazili heroin, skank i kokain.

Nije jasno kako je ova količina droge dospjela na to mjesto i zašto nije uništena. To bi sada trebalo istražiti Okružno tužilaštvo u Trebinju, koje je, tvrde izvori ATV-a, već pokrenulo istragu.

Tužilac je, saznaje ATV, naložio da se odmah urade vještačenje i uviđaj i da se izvaga pronađena droga, koja je, pod za sada misterioznim okolnostima, ostala neuništena. 

Misteriozno je i bez prisustva medija proteklo i uništavanje onih 700 kilograma droge, jer Ministarstvo sigurnosti i SIPA novinarima nisu poslali poziv da zabilježe uništavanje.

Tek je naknadno poslano saopćenje u kojem se navodi da je cilj spaljivanja narkotika, a najviše marihuane, amfetamina, heroina, kokaina i sintetičkih droga, bio da se suzbije i spriječi zloupotreba opojnih droga u BiH. 

Za osiguranje i prijevoz droge je, kako se navodi, bila nadležna SIPA, uz podršku Centra za forenzička ispitivanja i vještačenja MUP-a FBiH. U pogonima TE Gacko droga je spaljena 26. jula. Sporne kese policija RS je, kako saznaje ATV, pronašla 27. jula.

NA VRH