ŠOKANTNO Banjalučki vrtić potresa pedofilska afera

Odgajatelj tražio od 13-godišnjakinje da slika “šta krije ispod gaćica”

O. MATAVULJ
07.08.2018 09:53

Foto: Odgajatelj s djecom radio godinu

Organizacija “Borba protiv pedofilije” objavila je na svojoj Facebook stranici prepisku N. P. (26), odgajatelja u jednom banjalučkom vrtiću, u kojoj vrbuje 13-godišnju djevojčicu i od nje traži da mu pošalje slike “nečega što se krije ispod gaćica”. Prepiska je izazvala zgražavanje javnosti i korisnika društvenih mreža, koji traže hitnu reakciju istražnih organa i najstrožije kažnjavanje odgajatelja. 

 Morbidni zahtjevi 

U spornoj prepisci odgajatelj N. P. šalje poruke na Facebook profil djevojčice, iza kojeg se, zapravo, kriju administratori neprofitne organizacije "Borba protiv pedofilije". Odgajatelj djevojčicu prvo ispituje odakle je i koje je godište. Kad mu je odgovoreno da je 2005., on je glumio iznenađenje navodeći da je mislio da je 2000. No, i pored toga nastavio je komunikaciju s djevojčicom i raspitivao se ima li momka.

Iz prepiske se vidi da je djevojčicu i pozivao, a potom zatražio da mu uživo pošalje neku svoju fotografiju, da bi on djevojčici poslao svoje slike.

Djevojčica mu je tokom prepiske natuknula da živi s bakom te da joj roditelji rade na brodu. Odgajatelj se raspitivao i smeta li joj to što je on stariji od nje, ali mu je odgovorila da ne smeta. Govorio joj je da je “sad on čuva” te da će je učiti o muško-ženskim odnosima i slično. Tražio je i da sve ostane u tajnosti, razgovarao je o golim tetama na TV-u kasno noću da bi potom zatražio da mu pošalje sliku. Upitan šta bi da vidi, odgajatelj je, između ostalog, odgovorio: “Želim da vidim nešto što se krije ispod tvojih gaćica.”

Provjera navoda

Odgajatelj je nastavio uvjeravati djevojčicu da mu pošalje sliku, koju nestrpljivo očekuje, što se vidi i iz činjenice da ju je bar tri puta pitao kad će ta slika.

Marija Markanović, portparol Policijske uprave Banja Luka, potvrdila je da je policija o ovome obaviještena i da će provjeriti sve navode koji su se pojavili na društvenim mrežama.

- Policajci će provjeriti sve činjenice i preduzeti potrebne mjere i radnje u skladu sa zakonom - rekla je Markanović.

Nije bio sam s djecom 

Slučaj s odgajateljem postao je top-tema svih razgovora u Banjoj Luci, dok su na društvenim mrežama dijeljene fotografije, kao i sporna prepiska, ispod koje je odgajatelj nazivan monstrumom i raznim neprimjerenim epitetima. Vrtić u kom je on zaposlen, oglasio se saopćenjem, u kom se navodi da je on tu radio godinu i da nikad nije bilo primjedbi na njegov rad.

- Politika naše firme je takva da nikad jedna osoba ne bude sama u grupi s djecom baš zbog spomenutih situacija. Mi smo bili dužni da obavijestimo nadležne organe i prijavimo slučaj. Utvrdili smo da u vrtiću nije bilo kriminalnih radnji. Roditelji vaspitanika mogu da budu mirni. O ostalim radnjama (prepiske na internetu) vršit će se istraga i utvrditi šta je od svega istina. Do tada vas molimo da izuzmete svoj sud bez osnova - saopćio je vrtić.

NA VRH