PALJEVINE

Automobil koji je zapaljen na Otoci u vlasništvu pomoćnika načelnika općine Stari Grad

Automobil zapaljen na Otoci

Avaz.ba

7.8.2018

Automobil koji je izgorio u ranim jutarnjim satima u ponedjeljak u naselju Otoka u vlasništvu je pomoćnika načelnika općine Stari Grad Ibrahima Hadžibajrića, koji je zadužen za opću upravu i inspekcijske poslove, kojem su i ranije upućivane prijetnje.

Kako su naveli iz Općine Stari Grad, zatraženo je od istražnih organa da se što prije provede istraga i utvrde okolnosti pod kojima je došlo do potpunog uništenja automobila. 

Dalje se navodi da su prijetnje pomoćniku načelnika uslijedile nakon uvođenja intenzivnog inspekcijskog nadzora u oblasti nelegalne gradnje i bespravnog zauzimanja javnih površina na području općine Stari Grad koji je pokrenut njegovim dolaskom na ovu funkciju početkom godine.

- Spomenuta akcija, kao i djelovanje inspektora na terenu, rezultirali su i prijetnjama upućivanim samim inspektorima. U općini Stari Grad u posljednjih šest mjeseci, putem Službe za opću upravu i inspekcijske poslove, izvršeno je 536 kontrola u ovoj oblasti, doneseno je 68 rješenja o rušenju bespravno sagrađenih građevina i 89 rješenja o uklanjanju s javnih površina (bespravno postavljenih štandova, tezgi...). Izvršeno je pet prinudnih rušenja. U istom periodu protiv ovih prekršilaca podneseno je 197 prekršajnih prijava. Poređenja radi, u odnosu na isti period iz prošle godine broj pokrenutih inspekcijskih postupaka uvećan je za 86 posto, a broj podnesenih zahtjeva za prekršaje uvećan je 15 puta - stoji u saopćenju.

Naglašeno je da ovo nije prvi zabilježeni slučaj upućivanja prijetnji, kao i konkretnih djelovanja nad imovinom rukovodećih službenika općine Stari Grad, o čemu su organi reda bili redovno upoznati.

- Ranijih godina zabilježena je paljevina vozila još jednom rukovodećem službeniku Općine Stari Grad, dok je 2009. godine javnost bila upoznata s prijetnjama upućenim općinskom načelniku i pucnjavom ispred njegovog doma, za što je krivac uhapšen i osuđen. Općina Stari Grad najoštrije osuđuje ovakve postupke te ugrožavanje sigurnosti općinskih uposlenika i njihove imovine u obavljanju redovnih zadataka i obaveza. Ovakvi postupci neće rezultirati obustavom postupaka koji su pokrenuti niti posustajanjem u provođenju zakonske regulative jednako u svim oblastima za koje je Općina nadležna, a od istražnih organa se traži hitno djelovanje na rasvjetljavanju ovog djela i utvrđivanju odgovornosti - naveli su u saopćenju iz Općine Stari Grad Sarajevo.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.