KRIMINAL

U Sarajevu uhapšen Zemunac zbog sumnje da je počinio niz pljački

Ilustracija

Nezavisne

9.8.2018

Zemunac Nikola Nešić (30) pao je sinoć na Aerodromu u Sarajevu u okviru akcije ''Snimač'' zbog sumnje da je na području Banje Luke izvršio devet provala u škole, mjenjačnicu, pumpu i adventističku crkvu, iz kojih je ukrao oko 100.000 KM, a kod njega je policija pronašla oko 17.000 KM.

Nešić je, kako se sumnja, od juna do početka ovog mjeseca provalio u Ekonomsku, Elektrotehničku, Ugostiteljsku, Poljoprivrednu, Hemijsko-tehnološku školu, Nestro pumpu, prostorije Rukometnog kluba Borac, jednu mjenjačnicu, a najveći "ulov" imao je u adventističkoj crkvi, iz koje je ukrao više od 50.000 KM u raznim valutama. 

Osim novca, kako nezvanično saznajemo, policija je kod njega pronašla laptop, razne satove i brojni nakit, kao i predmete kojima je vršio provale.

Darko Novković, načelnik Sektora kriminalističke policije PU Banja Luka, navodeći inicijale osumnjičenog, rekao je da je ovaj državljanin Srbije odranije poznat policiji, ali da u našoj zemlji nije osuđivan.

- Osumnjičen je da je izvršio devet krađa na području Banje Luke, a ukupna šteta je oko 100.000 KM. Od juna do avgusta 2018. godine provaljivao je u odgojno-obrazovne ustanove, vjerske objekte i drugo - kazao je Darko Novković, načelnik Sektora kriminalističke policije u PU Banja Luka.

Pojasnio je da se izvršenja krivičnih djela u Banjoj Luci mogu dovesti u vezu s njim, a izvršena su u obrazovnim ustanovama, jednom sportskom klubu, vjerskom i drugim objektima, zbog čega su, u saradnji s Okružnim javnim tužilaštvom Banja Luka, i proveli akciju ''Snimač''.

Zemunca je, kako saznajemo, dugo pratila policija, a istragom je utvrđeno da je kao podstanar stanovao u banjalučkom naselju Borik, dok je za svoje poduhvate koristio stariji Peugeot, koji je, također, policija pratila.

Za njim je bila raspisana i centralna potjernica, a najprije ga je u izlasku iz zemlje spriječila Granična policija BiH na Sarajevskom aerodromu, nakon čega je sproveden na kriminalističku obradu u Banju Luku.

Nezvanično saznajemo i da je Nešić imao namjeru otputovati u Egipat.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.