PRESUDA Šest godina od pucnjave u kojoj je ubijen jedan od razbojnika

Osuđen i posljednji akter krvave pljačke u Jajcu

B. CERIĆ
09.08.2018 22:22

Foto: Trojica pljačkaša ranije osuđena

Kantonalni sud u Novom Travniku prihvatio je sporazum o priznanju krivice te na pet godina i šest mjeseci zatvora osudio Zlatka Piljagića (36) iz Banje Luke, posljednjeg aktera pljačke zlatara u Jajcu 2012. godine, kad je u razmjeni vatre sa policijom ubijen jedan od razbojnika. 

Bio u bijegu

Piljagić, koji je šest godina bio u bijegu, uhapšen je u martu ove godine u Banjoj Luci nakon incidenta u kafiću i napada na policajce. Kod njega je tom prilikom pronađena lažna lična karta. Sumnja se da se neko vrijeme krio u Hrvatskoj, a zatim i u Srbiji.

  • Zlatko Piljagić: Priznao krivicu
    Zlatko Piljagić: Priznao krivicu

Za Piljagićem je bila raspisana potjernica zbog učestvovanja u pljački zlatara “Gabi” i “Gold” u Jajcu, a zbog toga je njegov brat Zoran Piljagić već osuđen na šest godina zatvora.

Osim njega, i Aleksandar Babić dobio je šest godina, a Siniša Vasiljević Mišolovka pet godina robije. Tokom pljačke poginuo je njihov saučesnik Stojan Knežević iz Banje Luke.

Prema presudi, oni su zlatare "Gabi" i "Gold" opljačkali 3. maja 2012. godine u jajačkoj ulici ZAVNOBiH. Tada su u ranim jutarnjim satima iznijeli dva velika sefa puna zlatnog nakita i drugih dragocjenosti. Sefove su natovarili u dva karavana Passata, zelene i crvene boje.

  • Uviđaj 2012. godine: Zeleni Passat u kojem je ubijen Knežević
    Uviđaj 2012. godine: Zeleni Passat u kojem je ubijen Knežević

Tihi alarm

Tokom pljačke, u jednoj zlatari se oglasio tihi alarm pa je policija odmah krenula da intervenira i zatekla ih je na djelu te pozvala da se predaju.

Tada su optuženi iz automatskih pušaka zapucali na policijsku patrolu. Policija je uzvratila vatru i tom prilikom je ubijen Knežević.  Ranije osuđena trojka je pobjegla, ali ih je policija pronašla i uhapsila u Banjoj Luci.

Ranije osuđivan

Zlatko Piljagić odranije je poznat policiji po brojnim krivičnim djelima, a iza njega su i pravosnažne presude. Još 2005. osuđen je na tri i po godine zatvora zbog razbojništva u Banjoj Luci, a učestvovao je i u nekim pucnjavama na području ovog grada.

NA VRH