SARAJEVO

Lopovi u ljetnoj akciji: Raste broj krađa vozila

Dio vozila završi izvan BiH ili u dijelovima

B. CERIĆ

12.8.2018


U jeku turističke sezone i dolaska naših građana iz dijaspore u glavni grad BiH, aktivira se i automafija, jer Kanton Sarajevo sa 150.000 registriranih vozila i skoro 70.000 automobila u tranzitu za njih predstavlja pravi eldorado.

To potvrđuju i policijske statistike. Prema podacima Federalne uprave policije (FUP), u prvih šest mjeseci ove godine ukradena su ukupno 243 vozila, od čega u Kantonu Sarajevo 150.

Onesposobe brave

U posljednja tri mjeseca, navedeno je u izvještajima Ministarstva unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo (MUP KS), već je primjetno blago povećanje broja ukradenih vozila. U aprilu ih je bilo 19, u maju 23, a u junu su ukradena 22 vozila.

Lopovi su najviše krali Golfove, Audije, Škode, BMW-e i Passate.

Iz sarajevske policije ističu da automafija prilikom krađe vozila koristi već prethodno ukradene automobile s nepripadajućim registarskim tablicima.

- Grupe koje vrše ova krivična djela, najčešće su maskirane te naoružane pištoljima i automatskim puškama. Jedan od izvršilaca iz grupe čuva stražu dok drugi vrši nasilno otvaranje, obično vozačevih vrata, tako što presiječe lim ispod šteke vrata, nakon čega onesposobe mahanizam brave ili podesnim predmetom prave pritisak na sam uložak brave pa je tako onesposobe - kaže Suvada Kuldija, portparol MUP-a KS.  

Kuldija: Vozila kriju i na parkinzima

 Novčani otkup

Po ulasku u vozilo, kriminalci takozvanim dekoderom zaobilaze ili deaktiviraju imobilizator elektronskog uređaja u vozilu, koji sprečava pokretanje pogonskog motora bez originalnog koda, koji se nalazi u memoriji ključa vozila.

- Nakon što otuđe vozilo, skrivaju ih na unaprijed pripremljenim lokacijama, unajmljenim garažama, parkinzima i slično. Jedan dio vozila preveze se izvan granica BiH, jedan dio se krivotvori na druge dokumente, a jedan dio se rastavi i proda u dijelove, dok se jedan dio vrati putem novčanog otkupa - napominje Kuldija.

Krađe u FBiH

243 - vozila ukradena su u šest mjeseci 2018.

150 - vozila u KS 

 42 - vozila u TK

  25 - vozila u HNK

 Kako sačuvati četverotočkaša

1. Uočavajte kretanje sumnjivih nepoznatih osoba u blizini stana (kuće) i parkinga i, u slučaju da vam je nešto sumnjivo, obavijestite policiju.

2. Kad napuštate vozilo, pa bilo to i nakratko, ugasite motor, izvucite ključ iz kontakt-brave, zaključajte vozilo i ne ostavljajte dokumenta.

3. Postavite dodatnu zaštitnu bravu za upravljač ili polugu za njegovu blokadu.

4. Ugradite alarmni uređaj i elektronsku blokadu motora (skriveni prekidač strujnog kruga).

5. Ugradite poluge za blokiranje mjenjača, papučice, kočnice i kvačila.

6. Zatvorite pomoćni krov i prozore.

7. Ne ostavljajte vozilo u zamračenom i pustom mjestu duže vrijeme bez nadzora.

8. U slučaju nestanka brave i uočenog oštećenja brave, obavijestite policiju, a nakon toga, promijenite bravu i vozilo premjestite na sigurnije mjesto.

9. Kad nadgledate svoje vozilo, pogledajte i susjedovo.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.