AKCIJA SNIMAČ

Zemunac ojadio škole i crkvu za 100.000 KM

Peugeot bio ključan za otkrivanje lopova ( O. Matavulj)

Piše: O. MATAVULJ

10.8.2018

Državljanin Srbije Nikola Nešić (30) iz Zemuna uhapšen je jučer zbog sumnje da je u Banjoj Luci izvršio devet provala u škole, Adventističku crkvu te druge objekte u kojima je pričinio štetu od skoro 100.000 KM.

Analiza tragova

Nešića je na Međunarodnom aerodromu u Sarajevu, prema potjernici banjalučke policije, uhapsila Granična policija BiH nakon što se spremao da pobjegne u Egipat. Razotkriven je u okviru akcije kodnog naziva "Snimač", a na teret mu se stavlja da je od juna do avgusta provaljivao u banjalučke srednje škole, i to u Ugostiteljsku, Poljoprivrednu, Ekonomsku, Elektrotehničku, Hemijsko-tehnološku, zatim u prostorije Rukometnog kluba Borac, benzinsku pumpu “Nestro” te u mjenjačnicu. Najveći plijen imao je u Adventističkoj crkvi, iz koje je ukrao više od 50.000 KM u kešu nakon što je u kancelariji pronašao ključ od sefa.


Nešić: Došao letom iz Istanbula

U Policijskoj upravi Banja Luka saznajemo da je Nešić početkom juna letom iz Istanbula došao u BiH. Nastanio se u banjalučkom naselju Borik, gdje je unajmio stan u ulici Novice Cerovića te je preko oglasnika Olx.ba u Sarajevu kupio automobil Peugeot 205, koji je koristio u provalama. Vozilo je tokom istrage pronađeno i bilo je ključno za otkrivanje i identificiranje osumnjičenog.

- Kod osumnjičenog je nakon hapšenja otkriveno skoro 17.000 KM u raznim valutama, što potječe iz krađa, te ukradeni laptop, muški i ženski satovi, narukvice i alat koji je koristio u provalama. Među njima je i slomljeni šrafciger, čiji je dio ostao zaglavljen u jednom od obijenih objekata - pojasnio je izvor iz policije.

On kaže da je Nešić planirao da pobjegne iz BiH letom za Egipat, gdje je, navodno, išao kod svog bliskog prijatelja. 

Slao novac 

- Utvrdili smo da je u posljednja dva mjeseca u više navrata preko Western Uniona i na druge načine iz Banje Luke slao novac u Egipat na ime jednog muškarca. Vjerovatno je riječ o ukradenom novcu. Kupljeno vozilo je, također, ostavio na parkingu ispred zgrade u kojoj je unajmio stan i vjerovatno ga više nije ni planirao koristiti - pojašnjavaju u policiji.


Nešić je nakon hapšenja prevezen na kriminalističku obradu u PU Banja Luka, nakon čega će, uz izvještaj o počinjenim krivičnim djelima, biti predat u nadležnost Okružnog javnog tužilaštva u Banjoj Luci.


Alat s kojim je išao u pohode

Obijač sefova

Osnovni sud u Beogradu izrekao je 2014. Nikoli Nešiću uvjetnu kaznu od jedne godine zbog provala i krađa, a nekoliko mjeseci poslije i zatvorsku kaznu od jedne godine. U 2016. osuđen je na godinu i šest mjeseci zatvora, a kazne je odležao u Okružnom zatvoru u Beogradu te u zatvoru u Sremskoj Mitrovici.

- Srbiju je izbjegavao u širokom luku, vjerovatno znajući da je i tamo tražen. Naše informacije ukazuju na to da ga tamošnja policija operativno dovodi u vezu s više od 90 krivičnih djela. Navodno je poznat po obijanju sefova, i to na vrlo primitivan način - navode u banjalučkoj policiji.

Višestruki povratnik

Darko Novković, načelnik Sektora kriminalističke policije Policijske uprave Banja Luka, kazao je na koferenciji za medije da je Nikola Nešić višestruki povratnik u vršenju krivičnih djela te da je poznat i policijskim agencijama u regionu.

- Nakon što smo evidentirali djela, izvršili smo analizu tragova i zaveli akciju "Snimač", koja je rezultirala identificiranjem i hapšenjem osumnjičenog - dodao je Novković.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.