AGONIJA

Mirza Laličić: Bivša supruga otela mi je sina

Laličić: Bez informacija o sinu

Dž. BULBUL

11.8.2018

Četrdesetčetverogodišnji Mirza Laličić iz Sarajeva već 15 dana pokušava saznati sudbinu svog petogodišnjeg sina O. L., kojeg je, prema njegovim riječima, otela njegova bivša supruga Sabina Behram. Našoj redakciji obratio se za pomoć u nadi da će uskoro saznati gdje mu je dijete.

Prešla granicu

Prema njegovom kazivanju, dogovor je bio da Sabina ode s djetetom na more u Neum, čemu se Mirza nije protivio, jer majka nije imala namjeru prelaziti granicu. Drama je, međutim, nastala kad se dječak nije vratio kući 27. jula, kako je Mirza dogovorio sa Sabinom, te je, kako nam je rekao, bio prinuđen da 30. jula prijavi slučaj Policijskoj upravi Novi Grad.

- Nisam davao saglasnost za odlazak na more, nisam imao potrebe, jer je rekla da će ići u Neum. Dječakov pasoš još je kod mene. Potvrđeno mi je iz Tužilaštva da je prešla granicu mimo mog odobrenja, dogovora i sudskih odredbi - ispričao je Laličić.

Od 27. jula, kaže da nema nikakve informacije o svom sinu, a slučaj je preuzelo Tužilaštvo Kantona Sarajevo.

- Iz Tužilaštva su mi samo potvrdili da je dijete prešlo granicu. Postoji nekoliko lokacija gdje bi se mogla nalaziti, ali ja to ne bih prejudicirao. Petnaest dana sam bez informacija o tome je li dijete dobro, zdravo, a nemam ni naznaku da iko išta radi po ovom pitanju. Sama brakorazvodna parnica je bila sumnjive prirode, ali to nije prioritet nego da vratim dijete i da saznam njegovu sudbinu. To je sad stvar institucija. Je li s falsificiranim dokumentom prešla granicu ili, ako je ovaj pasoš kod mene nevažeći, kako je izvadila novi pasoš bez mog znanja, saglasnosti, pristanka - govori ovaj očajni otac.

Behram: Nestala s djetetom

Sabina se danima ne javlja na mobitel. Mirza i ona uglavnom komuniciraju preko Vibera, ali mu je još veću brigu i sumnju stvorilo to što je dobio izvještaj da je promijenila bosanski broj telefona na austrijski.

- Postoje porodica i prijatelji u Njemačkoj i Austriji. Tako da sam dao sve potebne informacije nadležnima. Rečeno mi je da ne izlazim u javnost s ovim, dijete je dobro i zdravo, tako su mi govorili, a onda su na kraju rekli da je prešlo granicu. Nakon toga samo govore da je istraga u toku - kazao nam je Laličić.

Propust institucija

On je kontaktirao i Ombdusmana za ljudska prava, a za agoniju koju proživljava, krivi i nadležne institucije.

- Događaj se odigrao usljed propusta institucija, samog suda, koji je dodijelio starateljstvo majci, koja nije dostavila ni adresu stanovanja ni mjesto zaposlenja. Za sve imam dokaze. Šta sad trebam, čekati i misliti da će se negdje pojaviti moje dijete? Kao roditelja, uopće me ne informiraju niti mogu dobiti ikakvu informaciju. Možda neće da mi kažu da ne bih nešto uradio na svoju ruku. Petnaest dana ne jedem, ne spavam. Ne znam šta da radim više - neutješan je Mirza.

Raniji odlasci

Laličić kaže da ovo nije prvi put da njegova supruga nestaje.

- I prije sam prijavljivao nestanke u Policijsku upravu Novi Grad. Imam sve te papire da nisu ispoštovani termini kad se dijete treba vratiti meni. Bilo je tu svega, pa i prijetnji – rekao je Laličić.

Tajna istraga

Laličićev advokat Fahrudin Ibrišimović potvrdio nam je navode svog klijenta i kazao kako se nada da će iduće sedmice dobiti više informacija iz Tužilaštva KS.

- Slučaj je osjetljiv tako da je istraga tajna. Takva je procedura. Vjerujem da će Tužilaštvo učiniti sve što je u njegovoj moći. Provjeravaju se telefonski pozivi pa ćemo vidjeti narednih dana šta će se dešavati - kazao nam je Ibrišimović.



Petogodišnji O.L.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.