TRAGEDIJA

Nakon nesreće kod Banje Luke tragovi užasa još vidljivi: Svjedoci tvrde da se udar čuo tri kilometra dalje

O. MATAVULJ

14.8.2018

U sudaru autobusa firme "Žak tours" i automobila Škoda Fabia u Radinjači kod Banje Luke poginula je putnica iz autobusa Dušanka Sirar (63) iz Barlovaca, dok je sedam osoba povrijeđeno. Među njima je i vozač Škode Siniša Janković (28) kome se ljekari UKC RS bore za život.

Nesreća se dogodila u ponedjeljak oko 16 sati na magistralnom putu Banja Luka - Prijedor kada je Škoda direktno podletjela pod autobus, kojim je upravljao Novica Predojević (25). Usljed udara autobus je sletio u kanal pored puta, a potom se prevrnuo na bok. Pao je preko tijela stradale žene, koje je više od pet sati ostalo zaglavljeno ispod autobusa i izbavljeno je tek iza 21 sat pomoću velike dizalice. 

Prvi rezultati istrage ukazuju da je nesreću izazvao vozač Škode Siniša Janković. On je vozio prema Prijedoru kada je, najvjerovatnije prilikom preticanja, prešao u lijevu kolovoznu traku i direktno udario u autobus koji je naišao iz suprotnog pravca. Vozač autobusa pokušao je da izbjegne sudar bježeći u stranu, ali je već bilo kasno.

Mještanin Ratko Šukalo, čija je kuća desetak metara udaljena od mjesta nesreće, kaže da je udar bio toliko jak da su ga čuli i u kućama tri kilometra dalje.

- Ležao sam u kući, kada je odjeknuo strašan prasak. Istrčao sam na balkon i vidio autobus u jarku. Pored njega je bila slupana škoda u kojoj je vozač, obliven krvlju, jedva disao. Strašno - priča Šukalo.

On kaže da su mještani i nekolicina mlađih vozača, koji su se zatekli na putu, odmah pritrčali u pomoć putnicima. Jednog po jednog su izvlačili iz prevrnutog autobusa i pomagali dok ih nisu preuzele ekipe Hitne pomoći.

- Putnici su bili u šoku, ali sreća nije ih bilo puno, jer bi tragedija bila daleko veća. To su bile strašne scene. Jedna starica je krvava sjedila pored busa, drugi čovjek je, također sav u krvi, ležao i jaukao - priča Šukalo. 

On kaže da je vozač Škode ostao zaglavljen za volanom, te da su vatrogasci morali da sijeku vozilo kako bi ga izbavili. U UKC RS kažu da je Janković hospitaliziran u Klinici za anesteziju i intenzivno liječenje.

- Pacijent je zadobio teške povrede, sa vodećom povredom glave i grudnog koša. Priključen je na aparate za disanje i sve prognoze u vezi s njegovim zdravstvenim stanjem su krajnje neizvjesne i preuranjen - rekao je načelnik Klinike dr Darko Golić.

Dvoje putnika zadržano u bolnici

Nakon nesreće u UKC RS primljeno je sedam pacijenata. Kod M. S. (65), Z. S. (67), N. P. (25) i D. D. (24) konstatirane su lakše povrede i nakon ukazane pomoći pušteni su na kućno liječenje.

- B. M. (43) je primljen sa prelomom lijevog kuka i iščašenjem desnog, dok je N. D. (45) zadobila frakturu orbite i nosne kosti. Oboje su zbrinuti i njihovo zdravstveno stanje je trenutno stabilno, ali ostaju na daljem liječenju i praćenju - navode u UKC RS.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.