SARAJEVO

Kako je ukradeno 25 akvarela slikara Seada Čerkeza

Sead Čerkez na izložbi “Akvareli - Četiri godišnja doba”

Piše: Dž. BULBUL

15.8.2018

Atelje poznatog akademskog slikara Seada Čerkeza na Koševskom Brdu u Sarajevu opljačkan je u petak, 10. avgusta. Ovu informaciju potvrdila nam je njegova kćerka, manekenka Sarah Čerkez.

Bio odsutan

- Slučaj smo prijavili Policijskoj stanici Centar. Radi se o najmanje 25 slika s izložbe “Akvareli - Četiri godišnja doba”. Slike su bile zamotane u najlone i celofane. Razbojnici su iskoristili odsustvo mog oca Seada. On je izašao na sat kada su oni upali. Pretpostavljamo da nije bio samo jedan kradljivac, jer nije mogao sam odnijeti tolike slike, tako da vjerujemo da ih je bilo više - rekla nam je Čerkez.


Sarah Čerkez: Krađu smo prijavili policiji

Brojne izložbe

Čerkez nam je još kazala kako je njenom ocu teško pao ovaj događaj te da nije u mogućnosti da govori o tome. Ona je na društvenim mrežama objavila upozorenje kako bi se bilo kakva korisna informacija proslijedila policiji te kako bi ujedno upozorila potencijalne kupce umjetnina da ne kupuju ukradene akvarele njenog oca.


Sead Čerkez je dugogodišnji član Udruženja likovnih umjetnika Bosne i Hercegovine. Diplomirao je likovnu umjetnost na Pedagoškoj akademiji u Sarajevu. Iza sebe ima veliki broj samostalnih izložbi u svim republikama bivše Jugoslavije, potom u Austriji, Švicarskoj, Njemačkoj, Turskoj i Engleskoj.


Ukradena umjetnička djela koja su bila na izložbi

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.