DERVENTA

Traktor pregazio vlasnika pilane Dušana Maričića

Maričićev traktor Timberjack: Nastradali zaboravio podići ručnu kočnicu

Piše: O. MATAVULJ

17.8.2018

Vlasnik pilane Dušan Maričić (52) iz Dervente poginuo je nakon što ga je u šumi pregazila i uz drvo prignječila radna mašina Timberjack koja se prilikom popravke sama pokrenula. Tom prilikom povrijeđen je i Goran P., koji se zatekao na mjestu nesreće, ali nije životno ugrožen. 

Izašao iz kabine

Tragedija se dogodila u srijedu oko 10 sati i to naočigled Maričićevog 25-godišnjeg sina, koji je s ocem išao da radi u šumu. Zajedno s još dvojicom radnika izvlačili su balvane za potrebe Dušanove pilane „Maričić“, koja se godinama bavi proizvodnjom rezane građe.

Dok su radili, na velikom traktoru Timberjack došlo je do manjeg kvara. Mještani pričaju da je Dušan potom izašao iz kabine kako bi očistio dovod goriva.

Priskočili u pomoć

- Mašinu je zaustavio na nizbrdici, ali je zaboravio da podigne ručnu kočnicu. Dok je to popravljao, mašina je iznenada sama krenula nazad. Nesretni Dušan je pao pod mašinu koja ga je pregazila i potom prignječila uz drvo - pričaju mještani, navodeći da je to bio jeziv prizor.

Nakon nesreće Dušan je davao znakove života pa su njegov sin i ostali priskočili u pomoć. Međutim, mašinu nisu mogli pomjeriti te su morali odsjeći drvo kako bi ga izbavili. Sanitetskim vozilom Doma zdravlja Derventa prevezen je u Univerzitetski klinički centar RS, gdje je nedugo po prijemu podlegao. Njegovom radnom kolegi Goranu P. pomoć je ukazana u dobojskoj bolnici „Sveti apostol Luka“.

Supruga umrla  

Dušan Maričić je za vrijeme rata u BiH izbjegao iz Bihaća u Derventu. Tu je pokrenuo privatni posao i u mjestu Polje otvorio pilanu „Maričić“, koja se bavila proizvodnjom građe.

- Iza Dušana je ostalo dvoje djece, 25-godišnji sin i 22-godišnja kćerka. On im je bio sve, jer je njihova majka prije četiri godine umrla od karcinoma. Velika je to tragedija - pričaju poznanici porodice Maričić.


Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.