ISTRAGA

Snajperista koji je ubio Kobilića nije iz BiH?

Kobilić ubijen 24. jula

Piše: O. MATAVULJ

19.8.2018

Istraga o ubistvu Senada Kobilića (54) iz Bosanske Gradiške, koji je 24. jula ubijen hicem iz snajpera u selu Liskovac, tapka u mjestu i istražitelji nemaju ni najmanje indicije ko bi mogao stajati iza ove mafijaške likvidacije.

Čvrsti alibiji

Neposredno nakon zločina, inspektori Uprave za organizirani i teški kriminalitet MUP-a RS, koji vode istragu, ispitali su na desetine osoba, među kojima i veliki broj Kobilićevih prijatelja. To, kako saznajemo, istražitelje nije ni približilo mogućem motivu. Istovremeno je provjeravan alibi za više osoba iz kriminalnog miljea, s kojim je Kobilić imao poslovne odnose, ali i one za koje u policiji sumnjaju da bi mogli učestvovati u pripremi tako teškog zločina, ali ni to nije dalo rezultate.

- Ispitani su mahom lokalni kriminalci, bezbjednosno interesantne osobe s tih prostora, ali svi imaju čvrste alibije. Rade se određene provjere s drugim policijskim agencijama i ne isključujemo mogućnost da je ubica došao iz neke od zemalja iz okruženja, odnosno s prostora bivše Jugoslavije - kaže izvor blizak istrazi.

On pojašnjava da se istraga vodi u više pravaca. Budući da je Kobilić imao bogat policijski dosje, ali i veze u kriminalnim, poslovnim i pravosudnim krugovima, i lista mogućih motiva za njegovo ubistvo je podugačka.

Vojno iskustvo

- Znamo da je imao sukobe s određenim osobama iz kriminalnog miljea i to se detaljno provjerava i ispituje. Zločin je očigledno bio dobro isplaniran i sve ukazuje na to da se radilo o naručenoj likvidaciji koju je izvršio profesionalac s vojnim iskustvom, koji iza sebe nije ostavio skoro nikakve tragove - pojašnjava sagovornik iz MUP-a RS.


Prizor s policijskog uviđaja u selu Liskovac

Preslikano ubistvo

Prema načinu izvršenja, ubistvo Senada Kobilića najsličnije je likvidaciji Gorana Kotura zvanog Kota, koji je hicem iz snajpera ubijen ispred svoje kuće na keju u Bosanskoj Gradišci. Zločin se dogodio 3. oktobra 2003. godine i do sada nije rasvijetljen niti je precizno utvrđeno odakle je uopće pucano. Puška i čahura ni tada nisu pronađeni i pretpostavlja se da se radilo o kalibru 7,9 milimetara. Kao i Kobilić, Kotur je imao bogat kriminalni dosje, ali i veze u političkim i poslovnim krugovima, a navodno su i međusobno sarađivali.

Pucano s livade

Senad Kobilić ubijen je u ponoć dok je s društvom sjedio u bašti kafe-bara „Dom“ u Liskovcu kod Bosanske Gradiške. Snajperskom puškom pogođen je jednim hicem u grudi i na mjestu je ostao mrtav. Istragom je utvrđeno da je ubica pucao s obližnje livade, s udaljenosti od 70 metara. Inspektori su u travi pronašli tragove koji ukazuju na to da je ubica pucao iz klečećeg stava, ali puška i čahura nisu pronađeni. Tragovi u travi ukazivali su na to da je ubica na to mjesto došao pužući, te da je bio sam, iako se ne isključuje da je u blizini imao pomagače.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.