PRIJEDOR

Preživio golgotu pet logora, a ubijen nakon banalne svađe

Fadil i Bahra: Fotografija iz sretnih dana

Piše: M. ZGONJANIN

23.8.2018

U prijedorskom naselju Gornja Puharska u kojem je odrastao bivši logoraš Fadil Delkić (49) kojeg je 19. avgusta u Americi, u Džordžiji, nakon banalne svađe, na parkingu trgovine “Walmart” ubio Tori Hante (28) (Troy Hunte), vlada tuga i nevjerica zbog tragične vijesti. Ista slika je i pred kućom žalosti u kojoj je do samo prije desetak dana na redovnom godišnjem okupljanju sretna bila cijela porodica Delkića.

Izašao iz vozila

Brat ubijenog Fadila Mehmed Delkić, koji s porodicom živi u Vršcu u Srbiji, priča da je Fadil u Prijedoru bio do petka, 17 avgusta. Tada je otputovao za Frankfurt, odakle je sa suprugom Bahrom otišao za Ameriku.

- Nedugo po dolasku su svratili do tržnog centra da kupe neke potrepštine za kuću. Po izlasku iz Centra, Fadil je, kako sam čuo, navodno, autom prošao previše blizu pored neke djevojke. Valjda je gurala kolica s djetetom i bila u društvu s nekim muškarcem. Počela je da vrišti i da se svađa, a on je otvorio prozor i pitao je u čemu je problem. Tražila je da izađe iz auta, što je on i uradio. I tu je nastavila da se raspravlja, opalila mu i šamar, da bi u jednom trenutku taj muškarac koji je bio s njom izvadio pištolj i pucao u mog brata u grudi. Bilo je šest sati popodne. Umro je, prema priči jednog od policajaca, na putu prema bolnici - priča tiho Mehmed.

Dodaje da je Fadil iza sebe ostavio suprugu i troje djece te dvije sestre, od kojih jedna živi u Americi, u Atlanti, u kući na samo 300-tinjak metara od bratove, a druga u Njemačkoj.

Majka Mevla i otac Nazif trudili su se da nakon rata u porodičnoj kući godišnje jednom okupe djecu i njihove porodice rasute po cijelom svijetu. Sada majka Mevla od strašne vijesti samo plače, a otac Nazif nijednu ne progovara.


Kuća žalosti u Gornjoj Puharskoj ( D. Stojnić)

Bio omiljen

Mehmed za brata Fadila, koji je, kako tvrdi, prošao golgotu logora Omarska, Manjača, Trnopolje, Keraterm i Bijeljina, kaže da je bio miran, veseo čovjek, uvijek spreman drugom pomoći i sa svima razgovarati.

- Ma, svi su ga voljeli. Čim ustane, odmah počne da pjeva, eto kakav je čovjek bio. Trudio se da osigura porodicu, radio mnoge poslove i na kraju kupio kamion i bavio se prijevozom. Jedna kćerka uskoro se treba poroditi, druga je udata u Norveškoj, sin je živio s njima. Ma strašno - kaže Mehmed i dodaje da je njegov brat planirao jednog dana da se prebaci u Evropu, a potom vrati i u Prijedor.

Fadilu će, prema Mehmedovim riječima, u petak biti klanjana dženaza u Atlanti, a nakon što prikupe potrebne papire za transport tijela bit će ukopan na mezarju u svojoj Gornjoj Puharskoj.

- Svi smo u nevjerici. Strahovali smo od nekog udesa, jer je bio profesionalni vozač. Ali tako, za neku sitnicu, da izgubi život, to nikad nismo ni u snu mogli pomisliti - kaže u šoku Mehmed.


Mehmed Delkić: Svi smo u šoku

Vesna Delkić: Bio mi je drugi brat

Međusobno poštovanje

Mehmedova supruga Vesna Delkić kaže da joj je Fadil bio djever, ali i drugi brat.

- Imam rođenog brata, ali je on bio moj drugi brat. Zvali smo se generacija. Bilo je to neko ogromno međusobno poštovanje. A on lično ogromna podrška mojoj djeci - govori s tugom Vesna.

Skupljen novac za dženazu

Porodici je bio potreban novac za transport Fadilovog tijela u BiH, kao i za sudske troškove. Iako je Fadilova sestrična Emili Šabanović postavila cilj da do 30. avgusta sakupi potrebnih 10.000 dolara, vrlo brzo je skupljeno više od 20.000 dolara, koji će vjerovatno biti iskorišteni za suđenje zbog ovog ubistva.

Bio je heroj, zračio optimizmom

Delkića je poznavao i bivši portparol Haškog suda Refik Hodžić, koji se povodom tragedije oglasio na Facebooku.  

- Nema puno ljudi koje bih opisao s riječju "heroj". Fadil je bio jedan od njih. Znao sam ga otkad smo bili djeca, išli smo u istu školu, njegovi prijatelji su bili moji prijatelji, bili smo kao porodica. Zaslužio je moje beskrajno poštovanje i prijateljstvo kroz način na koji je imao teškoće u svom životu i optimizam koji je usadio u sve oko sebe. Tori Hante je možda povukao okidač, ali nemam ni mrvicu sumnje da je Fadil zapravo ubijen od strane američke kulture nasilja i obožavanja oružja - napisao je Hodžić.


Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.