SARAJEVO

Otkrivamo detalje zločina u Hrasnom Brdu: Ubili komšiju pred očima njegove supruge

Ubijeni je sa Suvadom Bašalićem decenijama bio u zavadi

Privođenje Enesa Bašalića u Tužilaštvo

B. CERIĆ

28.8.2018

Deset dana nakon ubistva Azema Ćesira (43) u sarajevskom naselju Hrasno Brdo, otkrivamo detalje iz istrage o ovom zločinu, za koji su osumnjičene njegove prve komšije Suvad (50) i Enes Bašalić (22).

Ležao na tlu

Upravo se Enes Bašalić sumnjiči da je, nakon svađe njegovog oca s komšijom, svojim vozilom Renault Clio velikom brzinom pri usponu udario Azema Ćesira. Istražitelji još utvrđuju koji je od Bašalića više puta lopatom izudarao Azema Ćesira po tijelu dok je bespomoćno ležao na tlu.

Ubijeni je sa Suvadom Bašalićem decenijama bio u zavadi zbog puta između njihovih kuća u Milinkladskoj ulici, zbog čega su se prije dvije godine i fizički obračunali. Zbog istih razloga svađa je eskalirala i 17. avgusta.

Fata Šatara, Suvadova nevjenčana supruga, krenula je tog kobnog dana da izbaci smeće i vidjela je Suvada i Azema da se gađaju raznim predmetima. Suvad je držao lopatu, a Azem komad betona. Uplašena za Suvada, Fata je sina Enesa, koji je Renaultom krenuo na posao, pozvala da se vrati da pomogne ocu.

U tim momentima, Azemova supruga Nisada, koja se s djetetom nalazila na terasi ispred ulaznih vrata kuće, čula je komšinicu Fatu kako na telefon govori: “Sad će mu biti kraj, j... majku svoju”, te se uplašila za supruga Azema. Kad je Nisada uspjela izaći iz kuće, vidjela je teget automobil kako velikom brzinom udara Azema, koji pada.

Udarci po glavi

- Iz vozila je brzo izašao Suvadov sin Enes i uzeo je neku lopatu. Nisam mogla vjerovati svojim očima kad sam vidjela da Enes udara lopatom po glavi mog supruga dok leži na cesti - ispričala je istražiteljima Nisada, koja se u tim momentima vrišteći vratila u kuću, tražeći svekrvu i pokušavajući nazvati Hitnu.

Policijskoj patroli koja je došla na mjesto događaja, Enes Bašalić kazao je da je zabunom dodao gas i tom prilikom udario vozilom u Azema.


Suvad Bašalić: Kobni sukob zbog puta

Odbrana šutnjom

Suvad i Enes Bašalić u Tužilaštvu su se branili šutnjom. Obojica su osumnjičena za ubistvo pri nasilničkom ponašanju. U međuvremenu je odbrana uložila žalbu na rješenje o pritvoru te se ovih dana očekuje odluka Vrhovnog suda FBiH.


Ćesirovo tijelo pored Renaulta

Naložena vještačenja

Naloženo je da se obavi obdukcija nastradalog te da se izvrše vještačenja lopate i vozila kako bi se utvrdilo na koji je način Ćesir ubijen. Očekuje se da se tačno utvrdi je li nastradao usljed udara vozila ili je usmrćen udarcima lopatom.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.