NARKOMAFIJA

Kriminalci iz Mostara i Gruda krijumčarili heroin u Hrvatsku

Prikupljeni dokazi da su osumnjičeni vršili gotovo svakodnevno snabdijevanje opojnom drogom

SIPA: Uhapšene tri osobe. Ilustracija

Avaz.ba

29.8.2018

U okviru akcije kodnog naziva "Solinjanka" izvršeni su pretresi objekata i vozila povezanih s tri osumnjičene osobe na području Mostara i Gruda, a koje su osumnjičene za organizirano krijumčarenje opojne droge heroin, na području BiH i Hrvatske, kao i prodaju na ilegalnom narkotržištu na području Mostara i Hercegovine, saopćeno je iz Tužilaštva BiH.   

Postupajući prema nalogu tužioca iz Posebnog odjela za organizirani kriminal, privredni kriminal i korupciju, policijski službenici SIPA-e su na području Mostara i Gruda uhapsili osumnjičenih i pretrese objekata i vozila koja koriste osumnjičeni.

Na mjestu događaja su tužilac i istražitelj iz Posebnog odjela za organizirani kriminal, privredni kriminal i korupciju Tužiteljstva BiH, koji koordiniraju aktivnosti na terenu.

U združenoj policijskoj akciji sudjeluju SIPA kao nosilac aktivnosti a potporu pružaju Granična policija BiH, MUP HNK i MUP ZHK.

Akcija je realizirana u okviru istrage u kojoj su prikupljeni dokazi da su osumnjičeni pripadnici organizirane kriminalne skupine, koja se duži vremenski period bavi međunarodnim krijumčarenjem, nabavkom, skrivanjem i daljnjom distribucijom opojne droge heroin, na području BiH i Hrvatske.

Također, prikupljeni su dokazi da su osumnjičeni vršili gotovo svakodnevno snabdijevanje opojnom drogom heroin, ilegalnog narkotržišta na području Mostara.

U okviru istrage ostvarena je značajna saradnja s partnerskim agencijama na području Hrvatske, s obzirom na to da je opojna droga heroin krijumčarena i na području Hrvatske.

Osumnjičeni su pod istragom zbog krivičnog djela organiziranog kriminala iz člana 250. i neovlaštenog prometa opojnih droga iz člana 195. Krivičnog zakona BiH.

Nakon hapšenja i izvršenih pretresa s ciljem pronalaska opojne droge i drugih dokaza o počinjenim krivičnim djelima, osumnjičeni će biti predati postupajućem tužiocu koji će ispitati osumnjičene, nakon čega će donijeti odluku o daljnjim aktivnostima u predmetu.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.