DRAMA U FOČI

Policajci u posljednji tren spasili dječake od utapanja

Dječaci sa svojim spasiocima. (Foto: A. Bajramović)

A. BAJRAMOVIĆ

29.8.2018

Nemanja Trivun i Đorđe Elek, pripadnici Jedinice za podršku Policijske uprave Foča, spasili su dvojicu dječaka od 12 i 13 godina koji su u ponedjeljak oko podne ostali zarobljeni na srednjoj kuli Južnog mosta slobode u centru Foče.

Dušan Uskoković i Marko Krunić prešli su s obale do betonskog stuba s kojeg su namjeravali pecati ribu, ali zbog puštanja vode iz akumulacije Hidroelektrane Mratinje u Crnoj Gori i naglog rasta vodostaja Drine, nisu mogli nazad do obale.

Nadolaženje vode



Dječaci ostali zarobljeni na srednjoj kuli mosta

 Široj javnosti možda je manje poznato, ali građani Foče znaju da je ranije bilo slučajeva da su ljudi stradali zbog tihog i na prvi pogled neprimjetnog, ali brzog nadolaženja vode. Dječaci su ostali zarobljeni vodom, a matica je s obje strane kule bila toliko jaka da nisu mogli da plivaju do obale – pokazuje Đorđe Elek mjesto na kojem se sve dešavalo.

Nemanja Trivun bio je dežurni i, kad je vidio dječake na betonskoj kuli, sjetio se prijatelja i čamca koji je bio spreman za porinuće. Krenuli su kilometar i po uzvodno kako bi po nabujaloj rijeci uspjeli savladati jaku struju i pristati tamo gdje su Dušan i Marko uskočili u čamac.

- Bili smo u blizini i pokušavali smo da ih smirimo, da ne paniče, ali su se za dvadesetak minuta stvorili i čamci i ljudi. Zahvaljujem policiji i svima onima koji su reagirali na vrijeme – kazao nam je Srećko Uskoković, otac jednog od spašenih dječaka.

Bili brži

Skromni policajci, koji su i ranije pomagali ljudima, kažu da nisu bili sami, jer su im pomogli i građani, ali i da je na obali bio i spasilački tim, koji bi, također, reagirao.

– Slučajno smo mi bili brži – kaže Trivun.



Južni most slobode: Lokalitet na kojem su se dogodila mnoga utapanja

Na putu do mosta sa policajcima smo susreli dječake. Dušan Uskoković priča nam da ih je na momente već bio počeo hvatati strah, ali da je u u trenutku dolaska policije i njihovog uskakanja u čamac “bilo nezaboravno”.

Nakon drugarskog pozdrava sa svojim spasiocima, dječaci su otišli da igraju košarku, a ribarski štap koji je ostao na kuli mosta, bit će im dostavljen naknadno.

Kandidati za nagradu

Policajci Trivun i Elek, kako saznajemo u Centru javne bezbjednosti Foča, bit će ozbiljni kandidati za neku od nagrada koje se svake godine dodjeljuju za iskazanu hrabrost i humanost tokom obavljanja policijskih poslova.



Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.