ŽEPČE

Uhapšena dvojica piromana, materijalna šteta nesaglediva

Prilikom gašenja požara jedan vatrogasac je zadobio lakše povrde, a zbog gutanja dima ljekarska pomoć pružena je i dvojici njegovih kolega

Ostalo zgarište

Piše: R. Ag.

7.9.2018

Dvije osobe su uhapšene zbog sumnje da su izazvale veliki požar koji je prekjučer buknuo u krugu bivšeg tekstilnog preduzeća „ILZO Mahnjača“ u Žepču, potvrdio je za naš list Vladimir Jozinović, načelnik Policijske uprave Žepče.

- Osumnjičeni su zadržani na ispitivanju. Požar je izazvao nesagledive materijalne štete, ali, srećom, bez povrijeđenih. Više informacija bit će poznato nakon uviđaja – dodao je Jozinović.

Prilikom gašenja požara jedan vatrogasac je zadobio lakše povrede, a zbog gutanja dima ljekarska pomoć pružena je i dvojici njegovih kolega.  U požaru je izgorio proizvodni pogon firme „Elchy tex“, koja se bavi proizvodnjom zaštitne radne odjeće i konfekcije te zaštitnih sjedala za potrebe autoindustrije. Vatrena stihija progutala je i salon namještaja „Tvoj dom“, prodavnicu tekstila „Stil“, pekaru „Dan i noć“, diskoteku „Cavalli“ i skladišni prostori. I pored pomoći vatrogasnih jedinica iz Zavidovića, Maglaja, Tešnja i Zenice, objekti su, nažalost, u potpunosti izgorjeli i pričinjena je velika materijalna šteta.  

Vatra je zaprijetila u jednom trenutku da se prenese i na drugi dio proizvodnih pogona i magacin firme „Elchy tex“, ali je zaustavljena zahvaljujući velikim naporima vatrogasaca.  Policajci su tokom noći sa žepačkim vatrogascima osiguravali požarište u Žepču, kako se vatra ne bi ponovo rasplamsala.  

U proizvodnom pogonu radilo je oko 30 radnika i još desetak u ostalim radnjama koje su se nalazile u sklopu kompleksa objekata. Ovo je već drugi požar u tekstilnoj firmi „Elchy Tex“. Uzrok požara prije tri godine bio je kratki spoj na klima-uređaju koji se nalazio u pogonu. Požarište, nakon što je vatrena stihija obuzdana, obišli su Mato Zovko, načelnik općine Žepče, te Miralem Galijašević, premijer Zeničko-dobojskog kantona, koji je obećao i pomoć Vlade Kantona. 


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.