KRIMINAL

Damir Ostojić izrešetan sa 15 metaka, supruga teško ranjena

Nakon likvidacije policija je blokirala kompletno naselje

Ostojić i Jošić: Izrešetani po cijelom tijelu

O. MATAVULJ

7.9.2018

Damir Ostojić zvani Šijan (42) ubijen je, a njegova nevjenčana supruga Sandra Jošić (40) ranjena u mafijaškoj sačekuši koja se preksinoć dogodila u blizini njihove kuće u banjalučkom naselju Kočićev Vijenac.

Pronađene čahure

Šijan i Sandra vraćali su se iz grada terencem Range Rover. Kada su u Kozarskoj ulici usporili da skrenu prema svojoj kući u ulici Duška Trifunovića, ubica je prema njima ispalio rafal iz automatske puške. Izvor blizak istrazi kaže da je ubica bio sakriven iza drveta, a nakon zločina je pobjegao i pretpostavlja se da je imao pomagače.

- Radilo se o sačekuši s mafijaškim potpisom. Ubica ih je čekao u zasjedi i kada su vozilom prišli, pucao je direktno u šoferšajbnu i bočne prozore. Supružnici su izrešetani s više hitaca po cijelom tijelu, a na licu mjesta je pronađeno 15 čahura. Ubica je pobjegao, navjerovatno, kroz šiblje prema magistralnom putu Banja Luka - Jajce - navodi izvor iz policije.

Šijanovo tijelo bilo je masakrirano od projektila i na mjestu je ostao mrtav, dok je Jošić s teškim povredama prevezena u UKC RS, gdje je operirana i hospitalizirana na Klinici za anesteziju i intenzivno liječenje.

- Pacijentica je zadobila prostrelne rane ruku i nogu, grudnog koša i lica. Trenutno je svjesna i hemodinamski stabilna. Sve daljnje prognoze u vezi s njenim zdravstvenim stanjem su preuranjene - rekao je načelnik Klinike dr. Darko Golić.

Nakon likvidacije policija je blokirala kompletno naselje i dala se u potragu za ubicom, ali bezuspješno. Na informativne razgovore privedeno je na desetine osoba, mahom iz kriminalnog miljea, ali su nakon provjere alibija svi pušteni na slobodu.


Uviđaj koji je trajao cijelu noć i jučer nastavljen

Ranije hapšen

Istragu vode Republičko javno tužilaštvo RS i Uprava za organizirani i teški kriminalitet MUP-a RS. Uviđaj je trajao cijelu noć i jučer je nastavljen. Za to vrijeme na licu mjesta bili su gotovo svi policijski funkcioneri MUP-a RS i PU Banja Luka, kao i šef Odjeljenja za organizirani kriminal Republičkog tužilaštva Miodrag Bajić. Iz Tužilaštva se nisu oglašavali, dok je MUP šturo saopćio da se dogodilo ubistvo i ranjavanje, te da se preduzimaju sve mjere i radnje na njihovom rasvjetljavanju.

Ostojić je imao podeblji policijski dosje. Operativno je dovođen u vezu sa zelenašenjem i drugim krivičnim djelima. Zbog krađa je privođen 2000. godine, a 2011. je osuđen na šest mjeseci zatvora zbog pokušaja ubistva namah, što je zamijenio novčanom kaznom. Tada je iz osvete hicima iz pištolja ranio Jelenka Sjenicu koji ga je prethodno pretukao u jednom kafiću. Privođen je i zbog prijetnji jednoj porodici, ali je za to oslobođen krivice.


Legitimisani svi prolaznici

Opsadno stanje

Tokom uviđaja policija je blokirala kompletno naselje, dok je veći dio Kozarske ulice cijeli dan bio zatvoren za saobraćaj. Ulica je bila pod opsadom i u njoj se izmijenilo više od stotinu policajaca, a među njima i pripadnici Jedinice za podršku sa dugim cijevima. Legitimisani su svi prolaznici, pa čak i parovi sa bebama u kolicima. U jednom trenutku policajci su napravili prsten i krenuli da ispituju sve stanare obližnjih kuća i zgrada, a istovremeno su ”skidani” i snimci nadzornih kamera sa svih obližnjih objekata.

 

Život na visokoj nozi

Damir Ostojić Šijan je bio vlasnik kafića u centru grada koji je izdavao, a navodno je radio sa slotovima i kockarskim aparatima, dok njegova supruga drži salon ljepote. U Banjoj Luci su poznati kao par koji živi na visokoj nozi i vožnji skupocjenih automobila. Iza Šijana je ostalo troje maloljetne djece.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.