ROGATICA Za zločine protiv civilnog stanovništva

Sud BiH izrekao presudu: Milisav Ikonić osuđen na devet godina zatvora za ratni zločin

Postupao suprotno pravilima međunarodnog humanitarnog prava kršeći odredbe Ženevske konvencije

Fena

Foto: Ilustracija


Sud Bosne i Hercegovine je u krivičnom predmetu Milisav Ikonić i drugi, nakon održanog glavnog pretresa, donio prvostepenu presudu kojom je optuženi Milisav Ikonić proglašen krivim za krivično djelo ratni zločin protiv civilnog stanovništva. 

Optuženi Milisav Ikonić proglašen je krivim što je za vrijeme rata u Bosni i Hercegovini, u vrijeme oružanog sukoba između Armije Bosne i Hercegovine i Vojske Republike Srpske, kao pripadnik MUP RS, juna i jula 1992. godine na području općine Rogatica, suprotno pravilima međunarodnog humanitarnog prava kršeći odredbe Ženevske konvencije o zaštiti građanskih osoba od 12. avgusta 1949. godine silovao civilnu osobu bošnjačke nacionalnosti.

Sud je optuženom Milisavu Ikoniću izrekao kaznu zatvora od devet godina.

Vrijeme koje je optuženi Milisav Ikonić proveo u pritvoru, od 03. marta 2015. godine do 03. april 2015. godine, što se uračunava u izrečenu kaznu zatvora.

Sud donosi rješenje prema optuženom Milisavu Ikoniću kojim se određuju mjera zabrane, i to zabrana putovanja, kao i javljanje u nadležnu policijsku stanicu dva puta mjesečno.

Optuženi Zoran Ilić oslobađa se od optužbe da je počinio krivično djelo ratni zločin protiv civilnog stanovništva, saopćeno je iz Suda BiH.

Više o temi Sud BiH

NA VRH

Podijeli članak na