ISTRAGA Prvi ovakav slučaj u BiH potresao regiju

Kanibal u krvavi pir krenuo zbog halucinacija

A. ALJIMI
17.09.2018 14:40

Privođenje osumnjičenog Sabahudina Velića

Prvi slučaj ljudožderstva u BiH, koji je prekjučer otkriven u Bosanskoj Krupi, uspaničio je tužioce, psihijatre, psihologe i istražitelje, koji su se prvi put u svojim karijerama susreli s ovakvim oblikom psihopatologije.

Sabahudin Velić (33), koji je nakon priznanja da je sjekirom iskasapio majku Nasihu (60) i jeo meso s njenog tijela, jer je bio pod utjecajem crne magije, a ostatak spalio i zakopao na više mjesta, doveden je u Tužilaštvo USK, gdje je utvrđen njegov identitet, te mu je određeno zadržavanje od 24 sata.

Džini pred očima

On je policajcima ispričao da su mu se pred očima stvorila četiri džina koja su ga natjerala da jede meso mrtve majke!? Ostatak njenog tijela je spalio i zakopao na nekoliko mjesta oko kuće. Kasnije je neke dijelove iskopao, a istražitelji su u blizini kuće pronašli i dijelove tkiva nesretne žene.

Ionako mučnu istragu dodatno je zakomplicirao štrajk advokata u USK zbog neizmirenih obaveza sudova prema njima po osnovu troškova odbrana po službenoj dužnosti. U krivičnim predmetima neophodno je prisustvo advokata na saslušanjima i ročištima, u suprotnom se krši pravo osumnjičenog na odbranu.

Dilemu je razriješio Ilijas Midžić, predsjednik Upravnog odbora Advokatske komore USK, koji je naveo da će Komora u ovom slučaju napraviti izuzetak i dozvoliti advokatu da preuzme Velićev slučaj.

- Mi odbijamo saradnju sa sudovima, ali smo profesionalni i nećemo urušavati pravosudni sistem. Njemu je Tužilaštvo odredilo 24 sata zadržavanja, tako da bi me danas trebali kontaktirati da se osigura advokat. Čim sam vidio detalje ovog slučaja, shvatio sam da će ova osoba biti upućena na obavezno psihijatrijsko liječenje. Sutra ću kontaktirati Komoru i Tužilaštvo da bi se ovo što prije riješilo – pojasnio je Midžić.

  • Novaković: Ljubav se transformirala u mržnju
    Novaković: Ljubav se transformirala u mržnju

Osveta majci

Čedomir Novaković, poznati psiholog s dugogodišnjim kliničkim iskustvom, kaže da se nikada u karijeri nije sreo sa slučajem kanibalizma.

- Kanibalizam je rijetka pojava na ovim prostorima, a u ovom konkretnom slučaju pretpostavka je da je počinjen zbog jakih halucinacija. Nisam nikada imao ni blizu okrutan slučaj kao ovaj koji se dogodio u Bosanskoj Krupi – tvrdi Novaković.

On kaže da nauka ima objašnjenje i za ovakve jezive zločine.

- Prvo objašnjenje bi bilo da je ta osoba dugi niz godina bolovala ili patila od nekog psihijatrijskog poremećaja. U našoj kulturi svaki psihički problem nastoji se sakriti, pa na kraju eskalira. Drugi faktor bi mogao biti utjecaj nekih halucinogenih sredstava koja izazivaju psihoze, koja mogu prouzrokovati veliko nasilje. Evo u ovom konkretnom slučaju prevelika ljubav prema majci, jer se ljubav prema majkama mjeri najvećim stepenom, kod patoloških slučajeva može biti izazvana kontraemocija, dakle da se prevelika ljubav pretvori u mržnju i osvetu – pojasnio je Novaković.

  • Midžić: Obavezno psihijatrijsko liječenje
    Midžić: Obavezno psihijatrijsko liječenje

Posljednja smrtna kazna u Jugoslaviji

- Od surovih slučajeva radio sam na dosta ubistava, ali nikada bije bio uključen kanibalizam. Kao sudija sam izrekao posljednju smrtnu kaznu u bivšoj Jugoslaviji. Radilo se o slučaju gdje je optuženi raskomadao čovjeka pa ga zapalio, ali za razliku od ovog slučaja u Bosanskoj Krupi nije ga jeo – pojasnio je advokat Midžić.

NA VRH