SLOVENIJA

Eritrejac optužen za pokušaj ubistva u Socijalnom hotelu

Koko Filip Faragal (Coco Filip Faragal) koji već osam godina živi u Sloveniji, tvrdi da nije bio prisutan tokom svađe zbog kablovske TV

Faragal u sudnici: Ranije osuđivan zbog pljačke i nasilja

Delo

18.9.2018

Eritrejec, 24-godišnji Coco Filip Faragal, priznao je policiji nakon hapšenja da je 29. novembra prošle godine boravio u takozvanom Socijalnom hotelu u Savlju s drugim stanovnikom Primožem Rozićem, ali je tvrdio da je bio je napadnut, piše Delo. 

Na predraspravnoj raspravi u Okružnom sudu u Ljubljani negirao je krivicu.

- Od kada sam uhapšen, nisam dobio priliku da kažem da ja nisam bio tamo. Nije fer, poštujem vaš sud, ali morate mi dati pravo da to kažem- rekao je Eritrejac.

To pravo je dobio na početku suđenja i pred sudijom Dejom Kozjekom ponovo odlučno odbacio ptužbe da je kriv za pokušaj ubistva.

Visoki mladić napao je  43-godišnjeg Rozića željeznom šipkom i nožem. Izboden je u trbuh i bedra. Kada je Rozić pao na zemlju, pretukao ga je drvenim točkom.

Spor je navodno izbio zbog kablovske televizije, na koju je optuženi navodno povezan sa jednim od stanara. Nakon događaja, Rožić je rekao da Koko krade signal susjedu Branku.

U svojoj odbrani, Faragal tvrdi da je Rozića zadnji put vidio dva dana prije navodnog incidenta, kada mu je zaista tražio pet eura za kabl.

Koko je ispričao da ga je pozvao vlasnik zgrade, jer je morao tada odmah da plati 160 eura zakupnine za sobu, a ne 14. u mjesecu kada dobija finansijsku pomoć. Ujutro je otišao u policijsku postaju Bežigrad kako bi uredio papir o promjeni datuma primitka pomoći, a vlasnik ga je pozvao da se vrati jer je njegova soba otvorena i jer je došla policija jer je neko izbo Rozića. Otišao je u Savlje, a na putu ga je uhapsila policija , te se od tada nalazi u pritvoru.

U nastavku postupka, sudija će ispitati policijske službenike i druge stanovnika društvenog hotela, a najprije će čuti žrtvu i suočiti Eritrejca s njim.

Ranije osuđivan

Eritrejac živi u Sloveniji kao tražitelj azila već osam godina, a već je evidentiran u kaznenoj evidenciji. Godine 2012. osuđen je na dvije godine zatvora zbog pljačke u Ljubljani, a 2015. godine osuđen je na pola godine zatvora zbog nasilja.



Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.