CRNA HRONIKA

Pljačka u Doboju: Starce zaključali u sobu i oteli im 24.000 KM

Zoran Kuzmanović i Nevenko Novaković opljačkali S. M. i Lj. M., dok ih je u vozilu čekao Dejan Popović

PU Doboj: Pohapšeni pljačkaši, pronađen dio plijena

H.Č. - O. Ma.

20.9.2018

Dobojski policajci uhapsili su četvero razbojnika zbog sumnje da su od supružnika S. M. (72) i Lj. M. (73) u selu Kožuhe oteli 24.000 KM. Radi se o Zoranu Kuzmanoviću (32), Nevenku Novakoviću (26), Dejanu Popoviću (22) i Vesni Stojanović (18).

Pozvao policiju

Kuzmanović i Novaković su se, u noći sa 27. na 28. avgust ove godine, dovezli automobilom pred kuću supružnika S. M. i Lj. M. u selu Kožuhe, 15 kilometara sjeverno od Doboja. Nakon toga upali su unutra.

Starica je čula buku te je sa sprata kuće, gdje se nalazila sa suprugom, sišla u prizemlje.

Pljačkaši su je zaključali u spavaću sobu i popeli se na sprat, gdje su zatekli njenog supruga od kojeg su, prijeteći oružjem, tražili novac. Nesretni čovjek im je kazao kako ima samo 3.000 KM. Međutim, razbojnicima to nije bilo dovoljno, jer su znali da bračni par prima švicarsku penziju i imaju djecu koja rade u inozemstvu, pa su tražili još.

Nakon što im starac nije predao novac, oboje su ih zaključali u sobu i zaprijetili da ne smiju pozvati policiju. Za to vrijeme pljačkaši su ispremetali stvari i pronašli 10.000 švicarskih franaka, 3.000 KM i 1.500 eura.

Ispred kuće u vozilu ih je čekao Dejan Popović. Odvezli su se do stana Popovićeve djevojke Vesne Stojanović, gdje su podijelili plijen. Vesnu je zapao mali dio.

Za to vrijeme supružnici su zvali u pomoć, jer nisu imali mobitel niti su mogli izaći iz sobe. Lupali su od prozore što je primijetio komšija koji je pozvao policiju.

Krivično djelo

Dio opljačkanog novca, i to 3.600 švicarskih franaka i 560 KM, policija je pronašla kod razbojnika i bit će vraćen supružnicima.

Za uhapšene se također sumnja da su u noći s 24. na 25. avgust ove godine, ponovo u Kožuhama, provalili u automobil Đorđa N. iz koga su ukrali 500 KM. Pljačkaši se sumnjiče za krivično djelo razbojništvo, a djevojka će odgovarati za krivično djelo pomaganje u razbojništvu.

Obavljeni pretresi

Prema naredbi Okružnog suda iz Doboja, pretreseni su stanovi, automobili i pomoćni objekti osumnjičenih. Izuzeti su materijalni dokazi koji mogu poslužiti kao dokaz u krivičnom postupku protiv četvero razbojnika.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.