BANJA LUKA

Tužilaštvo za ubice Miroslava Lazarevića traži 50 godina zatvora

Ubijen je mlad čovjek, otac troje djece. Žrtvi nije pružena šansa da se odbrani i u njega su ispaljena 24 hica, kaže tužiteljica Dragica Glušac

Saša Vidović i Aleksandar Bulatović

O. MATAVULJ

21.9.2018

Na žalbenom ročištu Saši Vidoviću (35) i Aleksandru Bulatoviću (31), koji su nepravosnažno osuđeni na 39 godina zatvora za ubistvo Miroslava Lazarevića, Tužilaštvo je tražilo da im se izreknu strožije kazne i da se osude na dugotrajni zatvor od po minimum 25 godina zatvora, dok je odbrana tražila oslobađajuću presudu ili ponavljanje postupka.

Težina djela

Okružni sud u Banjoj Luci osudio je Vidovića na 20, a Bulatovića na 19 godina zatvora po optužnici da su organizirali i izvršili ubistvo Lazarevića, koji je 16. februara 2016. izreštan iz automobila u pokretu u Istočnom Sarajevu.

Dragica Glušac, republička javna tužiteljica, navela je u žalbi da Okružni sud u Banjoj Luci u prvostepenoj presudi nije dovoljno cijenio težinu krivičnog djela ni okolnosti pod kojima je zločin izvršen.


- Nije cijenjena posljedica, odnosno da je ubijen mlad čovjek, otac troje djece. Žrtvi nije pružena šansa da se odbrani i u njega su ispaljena 24 hica, što pokazuje istrajnost i odlučnost izvršilaca. Ubistvo je počinjeno u naseljenom, frekventnom mjestu, u blizini porodičnih kuća, čime su izvršioci pokazali drkost i bezobzirnost - navela je tužiteljica Dragica Glušac.

Advokatski tim odbrane istaknuo je kako dokazi u ovom predmetu nisu prikupljeni na zakonit način te da je pogrešno utvrđeno činjenično stanje. Vidovićeva braniteljica Marica Ćulum rekla je da se krivica o saučesništvu pokušava zasnovati na postojanju "prethodnog dogovora", a da uopće nema dokaza da su se optuženi udružili i dogovorili da izvrše ubistvo.

Prethodni dogovor

Vijeću se obratio i optuženi Saša Vidović, koji je, između ostalog, rekao da Tužilaštvo nije ponudilo ništa izuzev činjenice da je Lazarević ubijen.

- Nema nijednog dokaza da sam bio u ulici u kojoj je Lazarević ubijen. Nije dokazan prethodni dogovor niti motiv za ubistvo. Ja nisam imao nijedan motiv da ubijem Lazarevića - rekao je Vidović.

 Koban metak u koljeno

Miroslav Lazarević ubijen je dok se Golfom 7 vozio prema svojoj kući. Ubice su čekali da priđe "ležećem policajcu" i, kad je usporio, presreli su ga ukradenim terencem BMW X5 i prema njemu ispalili 24 hica, a koban je bio metak u koljeno. Ubice su pobjegle prema Sarajevu i u Aleji lipa su zapalile ukradeni BMW, u kome su ostavili pušku i dva okvira puna metaka, koji su izgorjeli. Usljed požara, oštećeno je nekoliko stanova, dok su od pucanja metaka bili ugroženi životi dvije djevojke.



Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.