TRAGEDIJA

Dječaka ubila struja nakon što se popeo na stub dalekovoda

Škola će organizirati odlazak đaka na sahranu

Piše: O. MATAVULJ

25.9.2018

Četrnaestogodišnji D. D. iz Kneževa, učenik devetog razreda Osnovne škole ”Dositej Obradović”, poginuo je od strujnog udara nakon što se popeo na metalni stub elektromreže i dodirnuo žicu koja je bila pod naponom.

Tragedija se dogodila u nedjelju oko 20 sati na izletištu Paunovac kod Kneževa.

Velika visina

Kako saznajemo, nesretni dječak je bio u društvu s četvero maloljetnika i skuterima su se vozali u okolici Kneževa. Dovezli su se do izletišta, gdje su parkirali skutere i nastavili da se druže. Kroz izletište prolazi veliki broj dalekovodnih stubova i navodno se jedan od drugova nesretnog dječaka popeo uz jedan od njih, ali je ubrzo sišao. Potom je i D. D. odlučio da se popne, ali, za razliku od drugova, otišao gotovo do vrha metalnog stuba visokog više od 20 metara.


Nesretni dječak

Prema nezvaničnim informacijama, drugovi su ga upozoravali i molili da siđe, a onda je došlo do tragedije. Dječak je dodirnuo žicu i došlo je do strujnog udara koji ga je odbacio s dalekovoda i s velike visine je pao na zemlju. Njegovi drugovi su pozvali Hitnu pomoć, koja je, nažalost, samo mogla konstatirati smrt.

Kontakt sa žicom

- Na izletištu Paunovac D. D. (14) iz Kneževa se popeo na metalni stub visokonaponske elektromreže te ostvario kontakt s električnom žicom koja je bila pod naponom. Došlo je do strujnog udara usljed čega je maloljetnik stradao - rekla je portparol Okružnog javnog tužilaštva u Banjoj Luci Maja Đaković-Vidović.

Ona je kazala da je uviđaj obavila dežurni tužilac Tanja Mrđa i pripadnici PS Kneževo.

- Naloženo je da se preduzmu sve istražne mjere i radnje na utvrđivanju okolnosti ovog događaja, a naložen je i vanjski pregled tijela - dodala je Đaković-Vidović.

Otac i sestra u inozemstvu

Smrt D. D. zavila je u crno cijelo Kneževo. Prijatelji ožalošćene porodici kazali su da je 14-godišnjak bio veoma živahan i radoznao dječak.

- Živio je s majkom, koja u Kneževu ima butik, dok mu otac i starija sestra rade u Njemačkoj. Porodica je shrvana od tuge i bola. Ne daj Bože nikome - kažu prijatelji ožalošćene porodice, o kojoj imaju samo riječi hvale.

Đaci u šoku

Goran Aleksić, direktor OŠ „Dositej Obradović“, kaže da je dječak bio primjeran đak.

- Ta tragedija nas je sve pogodila. Svi njegovi drugari koji su jučer došli na nastavu su plakali. Velika je to tragedija i ne znam šta da kažem. Bio je primjeran đak, uvijek nasmijan - rekao je Aleksić, navodeći da su predstavnici škole posjetili ožalošćenu porodicu te da će organizirati odlazak đaka na sahranu.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.