BANJA LUKA

Svjedoci odbrane tvrde da su optuženi pripremali meso u vrijeme pljačke

Straživuk se brani sa slobode

Piše: O. Ma.

26.9.2018

Svjedoci odbrane Siniše Straživuka (49) i Aljoše Galića (29), optuženih u predmetu "Trezor", izjavili su u Okružnom sudu u Banjoj Luci da su njih dvojica slavili u vrijeme kada je od zaštitara "Alpha securitya" ukradeno 572.857 KM te kada je pri transportu novca "Pošta Srpske" ukradeno 229.854 KM.

Svjedoci su obojici dali alibi za vrijeme kada su pljačke izvršene, a od svojih tvrdnji nisu odustali ni kada ih je republički tužilac Živana Bajić upitala jesu li svjesni da je davanje lažnog iskaza krivično djelo.

Straživuk i Galić terete se da su zajedno s još pet optuženih bili članovi zločinačkog udruženja koje je od 2008. do 2011. godine izvršilo više razbojništava u kojima je ukradeno oko dva miliona maraka. Osim njih, optuženi su još i Jovica Karać, Miloš Mrđen, Tomislav Knežević, Željko Pavlović i Đorđe Ćulum.

Straživukov rođak Milorad Straživuk u sudu je izjavio da su njih dvojica 18. januara 2010. godine, kada je u krugu "Metala" u Pilanskoj ulici u Banjoj Luci presretnuto blindirano vozilo "Alpha securitya", pekli pečenicu.


Galić (lijevo) na jednom od ranijih ročišta

- Sjećam se da smo taj dan Siniša i ja pekli pečenice za krsnu slavu Jovandan. Posao smo započeli ujutro i završili smo negdje oko 15.30 sati - rekao je Milorad Straživuk.

Svjedoci Marinko Dobraš i Đorđe Matić u sudu su posvjedočili da su 6. maja 2008. godine, kada je opljačkan transport novca "Pošta Srpske“, zajedno s komšijom Aljošom Galićem pripremali meso za njegovu slavu Đurđevdan.

Tužilac Živana Bajić prigovorila je svim svjedocima odbrane, tvrdeći da su njihovi iskazi smišljeni i sračunati s ciljem da pomognu optuženima.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.