BANJA LUKA

Svjedoka optužio da je plaćeni ubica, a on mu dobacio: "Mrtav si"

Gospodin je plaćeni ubica! Učestvovao je u plaćenim ubistvima u Zagrebu i Banjoj Luci, kazao je optuženi Siniša Straživuk

Siniša Straživuk: Prijetnje prenio advokatima

O. MATAVULJ

28.9.2018

U nastavku suđenja u predmetu "Trezor" prvooptuženi Siniša Straživuk optužio je jučer krunskog svjedoka Republičkog tužilaštva Milana Reljića da je plaćeni ubica te da je učestvovao u likvidacijama u Zagrebu i Banjoj Luci.

Ponovo svjedočio

Reljić je, na zahtjev odbrane, ponovo svjedočio u Okružnom sudu u Banjoj Luci. Atmosfera u sudnici je, kao i prvi put, bila napeta, a vrhunac je dostigla kad je Reljić, izlazeći iz sudnice, zaprijetio Straživuku riječima: "Mrtav si..." Straživuk to nije prijavio Sudskom vijeću, ali je prenio advokatima, koji su upitali tužioca Živanu Bajić je li čula prijetnju, ali je ona rekla da nije.

U predmetu "Trezor" sudi se sedmorici optuženih za više razbojništava, u kojima su ukradena skoro dva miliona maraka. Osim Straživuka, optuženi su još i Jovica Karać, Miloš Mrđan, Tomislav Knežević, Đorđe Ćulum, Aljoša Galić i Željko Pavlović. U svim razbojništvima učestvovao je i Milan Reljić, koji je ranije zbog pljačke “Komercijalne banke” osuđen na 11 godina zatvora, a potom je dobio imunitet za ostala djela kako bi otkucao ostale optužene.


Aljoša Galić (lijevo) među optuženima

U direktnom ispitivanju, Straživuk je pitao Reljića je li bio kod njega na slavi 2010. godine. Kad je svjedok rekao da jeste u društvu sa suprugom, Straživuk se nadovezao pitanjem: "Da li je to godina kada si ubio Ruška Pajića!?" Reljić je odgovorio da nije, ali Straživuk nije ni čekao odgovor nego se obratio Sudskom vijeću:

- Gospodin je plaćeni ubica! Učestvovao je u plaćenim ubistvima u Zagrebu i Banjoj Luci, o čemu imamo materijalne dokaze...

 Brojne rasprave


Reljić se na to samo cinično nasmijao, nastavivši da, kao i tokom cijelog svjedočenja, gleda u jednu tačku u sudnici. Za razliku od prvog svjedočenja, Reljić nije bio mnogo pričljiv i na pitanja branilaca o drugim krivičnim djelima odgovor je uglavnom bio da se ne sjeća. Ročište su obilježile i brojne rasprave između advokata, tužioca i Sudskog vijeća.


Ž8 = O. MATAVULJ


Ž6 = Svadba dovodi svjedoka


Zanimljivo je bilo svjedočenje Milana Reljića o njegovoj supruzi Roksani Reljić, koja je trenutno u Moskvi, a koja se do sada nije odazvala na pozive da svjedoči. Reljić je rekao da će ona uskoro doći na svadbu njihove kćerke pa je Sud zatražio da se nakon toga osigura njeno prisustvo na suđenju, jer se očekuje da bi mogla iznijeti mnoge bitne detalje za ovaj postupak.



Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.